Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznaj menu przygotowane na sylwestrowe bale na Podkarpaciu

Dariusz Delmanowicz
W zamku w Krasiczynie przygotowania do balu idą pełną parą. Sale przystrojone, kuchnia pracuje na pełnych obrotach.
W zamku w Krasiczynie przygotowania do balu idą pełną parą. Sale przystrojone, kuchnia pracuje na pełnych obrotach. Dariusz Delmanowicz
Na przystawkę pasztecik z selera w sałatkowej otulinie skąpany w balsamicznym kremie. Później pieczony comber jagnięcy marynowany w rozmarynie i czosnku. Na deser babeczki z nadzieniem poziomkowym.
Przygotowania do sylwestra w zamku w KrasiczynieW regionie trwają ostatnie przygotowania do sylwestrowych szalenstw. Bal z udzialem ok. 100 osób odbedzie sie m.in. w zamku w Krasiczynie.

Przygotowania do sylwestra w zamku w Krasiczynie

- Rodzaj dań to ważny czynnik, który decyduje o powodzeniu oferty - nie ukrywa Bożena Holicka, zastępca dyrektora ds. gastronomii w Zespole Zamkowo-Parkowym w Krasiczynie. - Stawiamy, więc na wyszukane propozycje kulinarne, które zadowolą nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.

Krasiczyński bal z udziałem około 100 osób odbędzie się "W rytmie flamenco". Dla zaostrzenia apetytów hiszpańskie tapas, czyli przekąska z ryb i warzyw.

Wśród dań głównych zupa grzybowa z grzanką, polędwica wołowa z cieście Filo i czekoladowy flan z maliną. Do tego duży wybór ryb, sałatek i dziczyzny, np. bażant z ziołami, przepiórka faszerowana.

Wykwintne specjały zdominują również stoły na "Balu weneckim" w zamku w Dubiecku.

- Na początek podamy carpaccio z jesiotra na cytrynowej pierzynce - zdradza Janusz Pyra, tamtejszy szef kuchni. - Danie główne to pieczona górka cielęca w ziołowym maśle i różowym winie, a po północy pieczony comber jagnięcy marynowany w rozmarynie i czosnku na wachlarzu z grillowanych warzyw.

Iście królewskie dania przygotowano w zamku w Baranowie Sandomierskim. Na przystawkę pasztecik z selera w sałatkowej otulinie skąpany w balsamicznym kremie. Ponadto zrazy Zawiszy z kurkami podane z aksamitnym placuszkiem z dodatkiem kalafiora romanesco.

Na deser ciasto czekoladowe pod glazurką soku ze świeżej pomarańczy. W zimnym bufecie m.in. kotleciki jagnięce z marynowaną cebulką i faszerowane kaczki.

Sarninę szpikowaną słoniną w sosie truflowym, różaną gruszkę zabajoną vermutem zjedzą uczestnicy sylwestrowych szaleństw w Hotelu Prezydenckim w Rzeszowie.

Schabem z oliwkowym nadzieniem, jajkami z łososiem oraz kurczakiem tandoori z dodatkami uraczą gości organizatorzy imprezy w hali sportowej w Przemyślu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24