Najlepsze wege przepisy w jednym miejscu? To możliwe. Nie musisz już śledzić wszystkich profili na Instagramie. Zrobiliśmy to za ciebie i przedstawiamy najciekawsze przepisy na wegańskie obiady, kolacje czy śniadania. Wypróbuj je i daj znać w komentarzu, które najbardziej ci smakowały.
Co jedzą weganie, a czego nie?
Dieta wegańska w całości wyklucza jedzenie nie tylko mięsa, ale wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Wynika to z tego, że praktycznie zawsze, gdy mamy do czynienia z hodowlą, zwierzęta doświadczają mniejszego lub większego cierpienia. Aby się do tego nie przyczyniać, wegańska dieta eliminuje część produktów.
- Czy weganie jedzą grzyby? Grzyby nie są istotami żywymi, ale roślinami, więc nie ma przeciwwskazań, by pojawiły się w diecie wegańskiej. Należy jednak pamiętać, by nie smażyć ich na maśle, a na oliwie czy oleju.
- Czy weganie jedzą ryby? Ryby to istoty żywe, a więc nie ma dla nich miejsca na talerzu weganina. Ta sama zasada dotyczy także owoców morza.
- Czy weganie jedzą ser? Podobnie jak masło, ser produkuje się z mleka, a więc nie powinien pojawić się w wegańskiej kuchni. W sprzedaży jest wiele zamienników sera, dobrze w tej roli sprawdza się np. tofu.
- Czy weganie jedzą makaron? I tak, i nie. W diecie wegańskiej powinny znajdować się wyłącznie makarony bezjajeczne, których jest na rynku sporo. Jajka mogą pojawić się w makaronach typu nitki, które dodaje się np. do rosołu.
Wege pomysły. Przepisy na dziś
Gotuj smacznie i zdrowo!
Hej!
Jako, że przez ostatnie kilka dni miałam gości to również miałam okazje zrobić „bezmięsne” spaghetti w wersji roślinnej :-)
✔️roślinne „mięso mielone” u mnie Lidl - przy okazji mega super to było w smaku😂
✔️passata pomidorowa
✔️marchew
✔️cebula
✔️czosnek
✔️ulubione przyprawy i zioła u mnie: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka
✔️oliwa z oliwek
✔️parmezan
✔️makaron SpaghettiPrzygotowanie:
👉 na oliwie podsmażam cebule, czosnek, oraz marchewkę - co chwilę mieszam, żeby się nie zjarało 😂
👉 przekładam warzywka na talerz i na tą samą patelnie wrzucam „mielone” chwilę przesmażam a następnie dodaje warzywka i zalewam je passatą
👉 całość doprawiam i duszę pod przykryciem Ok 10 minut :-)
👉 w międzyczasie gotuje makaron u nas al dente ;-)
👉 całość podaje posypane parmezanem oraz pietruszką :-)Zapisz przepis bo warto!❤️
#insulinowa_babeczka #insulinoopornosc #dietawinsulinooporności #dietawinsulinoopornościniemusibyćnudna #insulinresistance #insulinresistancediet #wege #wegeobiad #wegespaghetti #mięsoroślinne #wegedanie #wegeteverywhere
#smaczniezdrowokolorowo #pysznieprzepysznie #pyszniedietetycznie #smacznieipożywnie #wegeprzepisy #fitprzepisy #fitobiad #wegelove #pazmezan #iloveeating #reduckja #redukcjazgłowa #redukcjamasyciała #zdrowienatalerzu #instagram #instafood #foodgram
Jak zrobić pyszny, niedrogi i łatwy majonez❓ Właśnie taki jest ten roślinny majonez, który przyrządza się z gotowanych ziemniaków 🥔Sos smakuje wybornie i idealnie łączy się nie tylko z tradycyjnymi potrawami wielkanocnymi 🐣🤩👌 Link do przepisu 👉 bio
#majonez #wege #wegański #wegemajonez #weganskimajonez #ziemniaki #sos #zziemniaków #przepis #wegeprzepis #roślinnyprzepis #roślinnymajonez #domowejedzonko #domowejroboty #domowymajonez #pychotka #kulinarneinspiracje #wielkanocnystół #wielkanoc #mayonese #mayo #potatoes #vege #vegestagram #recipe #vegerecipe #diet #instagood #instafood #beszamel.pl
Hejka Kochani!!
Ruszamy z nowym tygodniem i na poczatek pyszne i szybkie śniadanko.Najprostsza pod słońcem PASTA JAJECZNA. Jak dla mnie taka wersja jest wystarczająca, można oczywiście ją urozmaicić, np. o szyneczkę czy paprykę. Z suszonymi pomidorami z oleju także smakuje wyśmienicie.
Zostawiam proporcje na moją PASTĘ JAJECZNĄ 🥚🥚🥚🥚🍳
▪️7 jajek
▪️2 łyżki majonezu
▪️garść szczypiorku
▪️sól, pieprz do smakuJajka gotujemy na twardo, ok. 6 min od zagotowania. Kroimy w kostkę, dodajemy majonez, szczypiorek i przyprawy. Mieszamy i zajadamy ze smakiem 😊
#śniadanie #sniadanie #śniadaniemistrzów #pastajajeczna #jajko #jajka #pysznie #przepis #wiemcodobre #wiemcojem #wege #kuchniapolska #smacznego #breakfast #eggs
Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa🌱
Dzień bez Mięsa został zainicjowany w 1985 roku w Ameryce Północnej przez aktywistów z organizacji na rzecz przestrzegania praw zwierząt.🐮🐔
Działacze dążyli do upowszechnienia wiedzy dotyczącej zalet prawidłowej diety wegetariańskiej oraz do promowania nauki zdrowego odżywiania się.🥦🥗
Coroczne święto obchodzone jest w Stanach Zjednoczonych oraz na innych kontynentach. Sporą popularnością̨ cieszy się̨ w Wielkiej Brytanii, a także w Skandynawii.🥳💪Data obchodów przypadająca na 20 marca jest związana z nadejściem wiosny oraz pojawieniem się świeżych warzyw oraz owoców. 👍🍅
Zwolennicy Dnia bez Mięsa podkreślają zalety diety wegetariańskiej, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie.🫶🥰Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis, który możesz wykorzystać w swoim menu i spróbować naszej roślinnej alternatywy dla łososia! 🌱😇
🥰ROŚLINNY ŁOSOŚ Z BROKUŁEM I SALSĄ Z BURAKA🥰
🌱POTRZEBNE SKŁADNIKI
1 opakowanie łososia wędzonego w plastrach Purella Superfoods
1 burak czerwony
1 łyżka syropu z agawy
sok z ½ limonki
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
1 łyżka oliwy z oliwek
8 różyczek brokułu
½ ząbka czosnku
½ łyżki masła
150ml maślanki
½ łyżki wasabi
1 łyżeczka sosu chipotle🌱SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1️⃣Buraka gotujemy do miękkości, po wystudzeniu obieramy i kroimy w 0,5 cm kostkę.
2️⃣Dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, syrop z agawy, miętę oraz sól do smaku i całość mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do zamarynowania.
3️⃣Różyczki brokuła blanszujemy, następnie obsuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy brokuł i podsmażamy ok. 1 minutę. Po tym czasie dodajemy masło oraz posiekany czosnek. Smażymy kolejne 30 sekund. Ściągamy z patelni.
4️⃣Maślankę mieszamy z wasabi i sosem chipotle, dodajemy szczyptę soli i całość mieszamy.
5️⃣Na środku talerza układamy po 2 plastry łososia, dookoła polewamy sosem z maślanki, obok kładziemy łyżkę salsy z buraka oraz 1 różyczkę brokuła.Spróbuj, a zrozumiesz!👌🌱
#wegefood #wege #wegetarianizm #weganskiejedzenie #weganizujemypolskę #jemzdrowo #fitprzepisy #zdrowo #jedzenie
#wegetariańskie #plantbased #plantbasedlifestyle #przepis
Nieważne, czy z wege dietą Ci po drodze, czy niekoniecznie – mamy danie, które, choć bez mięsa, kusi bogactwem smaków. 🥬🥦 To przepis na szpinakowe ravioli, który znajdziesz na naszej stronie YouKENcook.
Przygotujesz je szybko i bez bałaganu dzięki naszej specjalnej przystawce, która w tworzeniu tej włoskiej klasyki pomoże Ci ze smakiem! 🥟
#kenwood #kenwoodpolska #robotkuchenny #gotowaniewdomu #homecooking #homekitchen #culinarycreativity #culinaryworld #innovation #easycooking #kenwoododkuchni #vegecuisine #vegancuisine #vege #italiancuisine
🌱 Zanim zastanie nas Wielkanoc, czas przetestować kilka przepisów na świąteczny stół! 🌱
Mamy dla Was: Wege pasztet z soczewicy!
Składniki:
🌱margaryna 1 szt.
🌱pieprz czarny mielony
🌱sól
🌱papryka ostra
🌱przyprawa uniwersalna
🌱 czerwona soczewica 300 g
🌱 marchewka 2 szt.
🌱 mąka ziemniaczana 3 łyżki
🌱 szuszone pomidory 1 opak.
🌱 cebula 1 szt.
🌱papier do pieczenia
🌱 ryż biały 200 g
🌱 czosnek ząbek 4 szt.
🌱 pietruszka 1 szt.
🌱 przyprawa curry
🌱 papryka słodkaPrzygotowanie:
Krok 1
Posiekaną cebulę, czosnek, startą na małych oczkach marchewkę i pietruszkę obsmaż na margarynie.
Krok 2
Ryż dokładnie wypłucz pod zimną wodą. W garnku zagotuj wodę, dopraw solą, dodaj soczewicę i wypłukany ryż. Gotuj do momentu, aż soczewica wciągnie większość wody z gotowania.
Krok 3
Odlej nadmiar wody nad sitem o drobnych oczkach. Następnie ugotowaną soczewicę z ryżem wymieszaj z warzywami, dopraw papryką słodką, papryką ostrą, curry, przyprawą uniwersalną oraz pieprzem.
Krok 4
Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie zamieszaj. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolej odrobinę wody.
Krok 5
Blaszkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Pasztet pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!#mojagazetka #zakupy #lidl #biedronka #lidlpolska #biedronkapolska #netto #gazetka #gazetkalidla #gazetkabiedronki #promocje #supermarket #promocja #kupujmadrze #oszczedzanie #oszczednosc #nowosc #superhit #kotlety #foodporn #weggie #iwegetarianskie #food #foodphotography #warzywa #jedzenie #comfortfood #foodie #foodgram
Nustino jest idealne nie tylko do kanapek, ale i do słodkich przekąsek takich jak m.in. shake'i 🤎 Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam wyszło ⚡
#mynustino #nustinocom #masłoorzechowe #masłoorzechowewproszku #orzechy #orzechyarachidowe #mniejtłuszczu #odtłuszczone #dietetyczne #naslodko #fitprzepis #fitdodatek #zdrowyprzepis #zdroweprzepisy #zdroweodżywianie #dietabezdiety #fitsłodkości #śniadanie #drugieśniadanie #jedzenioweinspiracje #przepis #czekolada
Gulasz jest Wasz! Oddajemy w Wasze ręce przepis na epicką wege-szamkę 😊 Za co oprócz smaku najbardziej lubicie jednogarnkowe dania?
Wegetariańska zupa gulaszowa z brukwi
Składniki na 4 porcje:
700 g brukwi
500 g ziemniaków sałatkowych
2 cebule
2 łyżki masła
1 l bulionu warzywnego
1 liść laurowy
Sól
Cukier
0,5 pora
1 pęczek natki pietruszki
100 ml octu jabłkowego
Pieprz
Sposób przygotowania:
Brukiew i ziemniaki umyć, a następnie osuszyć z nadmiaru wody. Odciąć głąb i dolny koniec brukwi. Nożem obrać brukiew ze skóry i pokroić najpierw w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę o bokach ok. 2 x 2 cm. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
W garnku rozpuścić masło, dodać cebule i ziemniaki, a następnie dusić je na średnim ogniu przez około 3 minuty. Całość zalać bulionem. Dodać liść laurowy, doprawić solą i cukrem. Gotować przez 10 minut, po czym dodać pokrojoną w kostkę brukiew. Całość gotować pod przykryciem przez kolejne 20 minut.
Por i pietruszkę umyć i osuszyć z nadmiaru wody. Por przekroić wzdłuż na dwie części, a następnie w drobne paski. Liście pietruszki grubo posiekać. Na 5 minut przed końcem gotowania do zupy dodać por, pietruszkę i ocet. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Jeszcze raz zagotować, a następnie podawać.
#kauflandpolska #przepis #gulasz #wegetariańsko #zupagulaszowa #brukiew #kuchniaroślinna #roślinniejemy #warzywa #smacznego
Jak osłodzić sobie środę?🥰
My proponujemy pyszny budyń ryżowy z chrupiącymi ziarenkami kakao 🥰
Idealny deser, który doda Ci energii i pobudzi Twoje kubki smakowe👌😘Łap przepis i testuj ❤️
SKŁADNIKI😍
🔸¾ szklanki ugotowanego ryżu
🔸1 szklanka ulubionego mleka
🔸2 łyżki surowego kakao w proszku Purella
🔸2 łyżki cukru kokosowego
🔸wanilia do smaku
🔸1 banan
🔸2 łyżki płatków migdałowych
🔸2 łyżki kruszonego kakao PurellaPRZYGOTOWANIE😍
🔸Mleko podgrzej, dodaj do niego ziarna wanilii, cukier i ryż. Podgrzewaj wszystko przez kilka minut
🔸Mleko z ryżem przełóż do blendera, dodaj kakao i kawałki banana. Miksuj 2-3 minuty
🔸Płatki migdałowe upraż na patelni
🔸Budyń podawaj na ciepło, posypany uprażonymi płatkami migdałów i kruszonym kakaoSmacznego! ❤️
.
.
.
.
.
#purella #purellasuperfoods #przepis #zdroweprzepisy #zdroweodzywianie #zdrowejedzenie #czystamicha #fitprzepisy #fitsłodycze #redukcja #zdrowydeser #odchudzanie #łatweprzepisy #zdrowojem #naturalnie #wegetarianizm #wege #słodkie #bezpieczenia #dokawy #słodkości #domowejedzenie #deser #kakao #gotowanie #śniadanie #pomyslnasniadanie #mniam
Kto ma ochotę na wegańskie kotlety w towarzystwie dużej ilości zieleniny? 💚 Na pewno się na nich nie zawiedziesz! Są pyszne i wyraziste w smaku 🔥 Nawet zagorzali mięsożercy u nas w domu się nimi zajadali. A to o czymś świadczy 😉
👌 Nasze kotlety smażyliśmy na małej ilości oleju rzepakowego. Nie każdy wie, że najpopularniejszy w Polsce olej rzepakowy jest jednocześnie jednym z najzdrowszych. To nie tylko źródło korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale również witamin E i K 💛
Łap nasz przepis i koniecznie go sobie zapisz, bo na pewno będziesz do niego wracać 😍
🤎 KOTLETY JAGLANO-MARCHEWKOWE 🤎
SKŁADNIKI (na 7 kotletów)
✔️100 g kaszy jaglanej
✔️1 cebula
✔️3 ząbki czosnku
✔️1 duża marchewka (lub 2 małe)
✔️50 g rukoli
✔️2 łyżki mąki owsianej
✔️kurkuma
✔️chili
✔️pieprz
✔️sól
✔️otręby do obtoczenia
✔️olej rzepakowy do smażeniaPRZYRZĄDZANIE
1) Kaszę ugotuj.
2) Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i podsmaż je na odrobinie oleju rzepakowego.
3) Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj do cebuli, następnie dorzuć posiekaną rukolę i podsmażaj jeszcze przez 20 sekund.
4) Do warzyw dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
5) Dodaj mąkę owsianą i dopraw do smaku przyprawami.
6) Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju rzepakowego.
7) Z masy formuj kotlety, obtaczaj w otrębach i smaż na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.Najlepiej smakują w towarzystwie sałatki 🥗
Te kotlety sprawdzą się też w domowych burgerach 🍔ℹ️ Materiał reklamowy we współpracy z PSPO @rzepakowy.olej #reklama
#SfinansowanozFunduszuPromocjiRoślinOleistych #olejrzepakowy_w_diecie #pokochajolejrzepakowy #zdrowadieta #dieta #zdrowie #gotowanie #przepisy #olejrzepakowy #olejrzepakowy_korzysci
#kotletywarzywne #kotletywegańskie #kotletyjaglane #wegeobiad #wegekotlety #wege #obiadwarzywny #kuchniawegańska #kuchniabezmięsna #kuchniaroślinna #wegetariańskie #vegan #bezmięsa #przepis #obiad
ZOBACZ KONIECZNIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?