Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prosty przepis na gofry domowe. Dowiedz się, jak krok po kroku zrobić gofry chrupiące

wt
Gofry idealnie sprawdzą się jako deser
Gofry idealnie sprawdzą się jako deser pixabay
Gofry domowe są smaczne i zdrowe. Łatwo i szybko może przyrządzić właściwie każdy. Przepis na gofry jest bardzo prosty. Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Jaki jest przepis na gofry? Zobaczcie nasze propozycje. Dzięki tym przepisom gofry domowe zawsze wyjdą, będą chrupiące i bardzo smaczne.

Prosty przepis na gofry istnieje! Zobacz, jakie przepisy na gofry przygotowaliśmy specjalnie dla Was. Znajdziesz tutaj:

  • łatwy przepis na gofry chrupiące
  • przepis na gofry Magdy Gessler
  • prosty przepis na gofry według Anny Starmach
  • przepis na gofry bez mleka - gofry z wodą gazowaną
  • sprawdzony przepis na gofry dietetyczne
  • przepis na gofry bananowe
  • przepis na gofry wegańskie
  • przepis na gofry bez glutenu

CZYTAJ TEŻ: Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku

Gofry chrupiące łatwo i szybko może właściwie każdy.
Gofry chrupiące łatwo i szybko może właściwie każdy. pixabay

Prosty przepis na gofry chrupiące

Do wyboru, do koloru. Jakie gofry lubisz?
Do wyboru, do koloru. Jakie gofry lubisz? pixabay

Jak przygotować chrupiące gofry domowe? Z tym przepisem to proste.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 2 łyżki cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli

Wykonanie:
Dobrze rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki (oprócz białek) trzeba zmiksować na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy przez ok. 2-3 minuty, aż do uzyskania rumianego koloru. Gofry studzimy na kratce. Nasze chrupiące gofry podajemy z bitą śmietaną i truskawkami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Kształt gofra nie ma znaczenia. Liczy się smak.
Kształt gofra nie ma znaczenia. Liczy się smak. pixabay

CZYTAJ TEŻ: Sprawdzony przepis na oponki serowe. Zobacz, jak upiec idealne oponki z serem krok po kroku

Przepis na gofry Magdy Gessler

Magda Gessler
Magda Gessler polska press

W internecie znaleźć można wiele przepisów, których autorstwo przypisywane jest Magdzie Gessler. Oto jeden z nich: przepis na gofry Magdy Gessler z pomarańczą. Z podanych niżej składników można przygotować 8 gofrów.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 1 pomarańcza (sok i skórka)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • cukier puder połączony z cynamonem
  • bita śmietana
  • dżem/konfitura/frużelina
  • rozpuszczona czekolada

Wykonanie:
Pomarańczę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, a sok wycisnąć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok. Mąkę połączyć z proszkiem i solą, dodać utarte żółtka, bardzo miękkie masło i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka. Pianę ubić, dodać, delikatnie mieszając, do masy. Gofry piec w rozgrzanej gofrownicy 7-10 minut (czas w zależności od mocy gofrownicy).

Gofry z przepisu Magdy Gessler najlepiej smakują na ciepło z bitą śmietaną lub z pudrem z dodatkiem cynamonu.

Dla łasuchów do bitej śmietany polecamy płynną czekoladę
Dla łasuchów do bitej śmietany polecamy płynną czekoladę flickr

Prosty przepis na gofry według Anny Starmach

Anna Starmach
Anna Starmach Polska press

Anna Starmach zdobyła popularność dzięki programowi Masterchef. Tam, jako juror, dała się poznać ze znakomitego smaku. Teraz macie okazję wypróbować prosty przepis na gofry według Anny Starmach.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatki:

  • cukier puder
  • bita śmietana
  • świeże owoce

Wykonanie:
Oddziel żółtko od białka. Wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem. Osobno ubij białko. Delikatnie wymieszaj białko z ciastem. Mocno rozgrzej gofrownicę. Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.

Gofry idealnie sprawdzą się jako deser
Gofry idealnie sprawdzą się jako deser pixabay

CZYTAJ TEŻ: Sprawdzone przepisy na dietetyczny obiad. Potrawy z kurczaka i nie tylko. Wypróbuj je i ciesz się zdrowiem

Przepis na gofry bez mleka - gofry z wodą gazowaną

Dbasz o linię? Gofry nie muszą być tuczące
Dbasz o linię? Gofry nie muszą być tuczące pixabay

Idealny (i łatwy!) przepis na gofry bez mleka. Gofry będą smaczne i chrupiące.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej lub każdej innej
  • 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki wody (gazowanej)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem i solą. W drugim naczyniu oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z cukrem, wodą i olejem. W trzecim naczyniu ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Przelej mokre składniki do mąki i szybko mieszaj.
Dodaj ubite białka i delikatnie połącz, najlepiej drewnianą łyżką. Odstaw ciasto na kilka minut i nagrzej gofrownicę. Na rozgrzaną gofrownicę wylej ciasto. Piecz do momentu aż będą złote i chrupiące. Zazwyczaj trwa to 7-8 minut. Najlepiej smakują z nutellą lub masłem orzechowym.

Sprawdzony przepis na gofry dietetyczne - gofry fit

Gofry domowe to idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser.
Gofry domowe to idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. pixabay

Gofry kojarzą się z tłustym jedzeniem i mnóstwem kalorii. Czy istnieje wersja fit: dietetyczne gofry? Jak najbardziej! Oto prosty przepis na gofry dietetyczne. Idealne na śniadanie.

Składniki:

  • 70 g płatków owsianych
  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g ksylitolu
  • 80 ml mleka

Wykonanie:
Płatki owsiane zmiksuj na mąkę. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia, ksylitol i mleko, a potem zmiksuj na gładką masę. Białka ubij na pianę i delikatnie połącz obie masy. Smaż na rozgrzanej gofrownicy, delikatnie wysmarowanej olejem kokosowym.

Przepis na gofry bananowe

Ze smakiem gofrów nie równa się żaden inny
Ze smakiem gofrów nie równa się żaden inny pixabay

Składniki:

  • 1 duży banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej

Wykonanie:
Banana rozdrabniamy w mikserze. Dodajemy jajko oraz masło i miksujemy. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy.

Przepis na gofry wegańskie

Do gofrów dodawaj ulubione dodatki
Do gofrów dodawaj ulubione dodatki flickr

Goframi z powodzeniem mogą zajadać się też wegetarianie i weganie. Oto najlepszy przepis wygrzebany w sieci:
Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka roślinnego + 2 łyżki
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki soli

Do ubicia:

  • ½ szklanki aquafaby, czyli mniej niż w jednej puszce ciecierzycy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzika
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj na gęste, lepkie ciasto. Odstaw na bok. W dużej misce mikserem ubij aquafabę na sztywną pianę (4-6 min). Do ubitej piany dodawaj po łyżce cukru i miksuj przez 1 minutę. Potem po łyżce dodawaj olej i miksować kolejną minutę. Na koniec do piany po łyżce dodawaj ciasto i ubijaj na niskich obrotach, aż piana połączy się z gęstym ciastem w jedną, puszystą, gładką masę. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj delikatnie olejem. Piecz na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi owocami.
Porady:

Przepis na gofry bez glutenu

Dbasz o linię? Gofry nie muszą być tuczące
Dbasz o linię? Gofry nie muszą być tuczące pixabay

W wersji bezglutenowej najlepiej użyć mieszanki mąki ryżowej, jaglanej oraz ziemniaczanej. Następnie mleko roślinne oraz ocet zmiksować z 1/2 banana i dodatkowymi 2 łyżkami mleka roślinnego, a dalej postępować, jak w powyższym przepisie na gofry wegańskie.

ZOBACZ TEŻ:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24