Prosty przepis na gofry istnieje! Zobacz, jakie przepisy na gofry przygotowaliśmy specjalnie dla Was. Znajdziesz tutaj:
- łatwy przepis na gofry chrupiące
- przepis na gofry Magdy Gessler
- prosty przepis na gofry według Anny Starmach
- przepis na gofry bez mleka - gofry z wodą gazowaną
- sprawdzony przepis na gofry dietetyczne
- przepis na gofry bananowe
- przepis na gofry wegańskie
- przepis na gofry bez glutenu
CZYTAJ TEŻ: Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
Prosty przepis na gofry chrupiące
Jak przygotować chrupiące gofry domowe? Z tym przepisem to proste.
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 2 łyżki cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- szczypta soli
Wykonanie:
Dobrze rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki (oprócz białek) trzeba zmiksować na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy przez ok. 2-3 minuty, aż do uzyskania rumianego koloru. Gofry studzimy na kratce. Nasze chrupiące gofry podajemy z bitą śmietaną i truskawkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
CZYTAJ TEŻ: Sprawdzony przepis na oponki serowe. Zobacz, jak upiec idealne oponki z serem krok po kroku
Przepis na gofry Magdy Gessler
W internecie znaleźć można wiele przepisów, których autorstwo przypisywane jest Magdzie Gessler. Oto jeden z nich: przepis na gofry Magdy Gessler z pomarańczą. Z podanych niżej składników można przygotować 8 gofrów.
Składniki:
- 300 g mąki
- 4 jajka
- 125 g masła
- 1 pomarańcza (sok i skórka)
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
- cukier puder połączony z cynamonem
- bita śmietana
- dżem/konfitura/frużelina
- rozpuszczona czekolada
Wykonanie:
Pomarańczę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, a sok wycisnąć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok. Mąkę połączyć z proszkiem i solą, dodać utarte żółtka, bardzo miękkie masło i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka. Pianę ubić, dodać, delikatnie mieszając, do masy. Gofry piec w rozgrzanej gofrownicy 7-10 minut (czas w zależności od mocy gofrownicy).
Gofry z przepisu Magdy Gessler najlepiej smakują na ciepło z bitą śmietaną lub z pudrem z dodatkiem cynamonu.
Prosty przepis na gofry według Anny Starmach
Anna Starmach zdobyła popularność dzięki programowi Masterchef. Tam, jako juror, dała się poznać ze znakomitego smaku. Teraz macie okazję wypróbować prosty przepis na gofry według Anny Starmach.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatki:
- cukier puder
- bita śmietana
- świeże owoce
Wykonanie:
Oddziel żółtko od białka. Wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem. Osobno ubij białko. Delikatnie wymieszaj białko z ciastem. Mocno rozgrzej gofrownicę. Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.
CZYTAJ TEŻ: Sprawdzone przepisy na dietetyczny obiad. Potrawy z kurczaka i nie tylko. Wypróbuj je i ciesz się zdrowiem
Przepis na gofry bez mleka - gofry z wodą gazowaną
Idealny (i łatwy!) przepis na gofry bez mleka. Gofry będą smaczne i chrupiące.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej lub każdej innej
- 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 4 jajka
- 1 i 3/4 szklanki wody (gazowanej)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem i solą. W drugim naczyniu oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z cukrem, wodą i olejem. W trzecim naczyniu ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Przelej mokre składniki do mąki i szybko mieszaj.
Dodaj ubite białka i delikatnie połącz, najlepiej drewnianą łyżką. Odstaw ciasto na kilka minut i nagrzej gofrownicę. Na rozgrzaną gofrownicę wylej ciasto. Piecz do momentu aż będą złote i chrupiące. Zazwyczaj trwa to 7-8 minut. Najlepiej smakują z nutellą lub masłem orzechowym.
Sprawdzony przepis na gofry dietetyczne - gofry fit
Gofry kojarzą się z tłustym jedzeniem i mnóstwem kalorii. Czy istnieje wersja fit: dietetyczne gofry? Jak najbardziej! Oto prosty przepis na gofry dietetyczne. Idealne na śniadanie.
Składniki:
- 70 g płatków owsianych
- 2 żółtka
- 3 białka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g ksylitolu
- 80 ml mleka
Wykonanie:
Płatki owsiane zmiksuj na mąkę. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia, ksylitol i mleko, a potem zmiksuj na gładką masę. Białka ubij na pianę i delikatnie połącz obie masy. Smaż na rozgrzanej gofrownicy, delikatnie wysmarowanej olejem kokosowym.
Przepis na gofry bananowe
Składniki:
- 1 duży banan
- 1 jajko
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej
Wykonanie:
Banana rozdrabniamy w mikserze. Dodajemy jajko oraz masło i miksujemy. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy.
Przepis na gofry wegańskie
Goframi z powodzeniem mogą zajadać się też wegetarianie i weganie. Oto najlepszy przepis wygrzebany w sieci:
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka roślinnego + 2 łyżki
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ łyżeczki soli
Do ubicia:
- ½ szklanki aquafaby, czyli mniej niż w jednej puszce ciecierzycy
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzika
- 3 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj na gęste, lepkie ciasto. Odstaw na bok. W dużej misce mikserem ubij aquafabę na sztywną pianę (4-6 min). Do ubitej piany dodawaj po łyżce cukru i miksuj przez 1 minutę. Potem po łyżce dodawaj olej i miksować kolejną minutę. Na koniec do piany po łyżce dodawaj ciasto i ubijaj na niskich obrotach, aż piana połączy się z gęstym ciastem w jedną, puszystą, gładką masę. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj delikatnie olejem. Piecz na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi owocami.
Porady:
Przepis na gofry bez glutenu
W wersji bezglutenowej najlepiej użyć mieszanki mąki ryżowej, jaglanej oraz ziemniaczanej. Następnie mleko roślinne oraz ocet zmiksować z 1/2 banana i dodatkowymi 2 łyżkami mleka roślinnego, a dalej postępować, jak w powyższym przepisie na gofry wegańskie.
ZOBACZ TEŻ:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas