Przekąski na imprezę domową. 5 przepisów na zimne i ciepłe przekąski, które zachwycą twoich gości

gkrZaktualizowano 
Doskonała przekąska na domową imprezę - surowe warzywa. pixabay.com
Poznajcie 5 przepisów na przekąski na imprezę domową, po których znajomi okrzykną was mistrzami kuchni. Znajdziecie tu przekąski zimne i na ciepło, przepisy na przekąski proste i nieco bardziej skomplikowane. Wszystkie pyszne i zdrowe. Użyjemy surowych warzyw, podpieczemy pieczarki, zrobimy zielony pasztet - pyszną przekąskę wegetariańską, a na koniec znajdziecie coś ekstra - grzanki z... móżdżkiem.

Przepis nr 1. Proste przekąski na imprezę, które posmakują każdemu: surowe warzywa z pysznymi sosami

Nie ma chyba prostszych i zdrowszych przekąsek na imprezę niż surowe, chrupiące warzywa, pokrojone w drobne słupki. Nie dość, że to przekąska prosta w przygotowaniu, to jeszcze pełna witamin. Czipsy czy słone paluszki przy surowych warzywach nie mają najmniejszych szans.

Do tej prostej przekąski na imprezę na zimno doskonale nadają się na przykład:

  • marchewka
  • seler naciowy
  • kalarepa
  • ogórki
  • papryka

Żeby przekąski z surowych warzyw urozmaicić, wystarczy obok pokrojonych warzyw postawić pojemniczki z dipami. Oto trzy szybkie przepisy na ich przygotowanie:

Przepis na dip oliwkowy
Do blendera wrzucamy pół garści oliwek, dwie łyżki oliwy, kilka listków świeżej bazylii, pół ząbka czosnku i dwie łyżki jogurtu naturalnego. Blendujemy i gotowe.

Przepis na dip curry
Dokładnie wymieszać ze sobą 25 dag jogurty, 3 łyżki majonezu i 2 łyżeczki curry. Doprawić do smaku odrobiną soli.

Przepis na dip koperkowy
Posiekany pęczek koperku wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 350 g jogurtu

Do surowych warzyw świetnie sprawdza się tez hummus i pasta z awokado. Jak ją zrobić: Przepis na guacamole, czyli meksykańską pastę z awokado

Faszerowane pieczarki sprawdzą się na imprezie jako przekąski na ciepło. pixabay.com

Przepis nr 2. Szybkie przekąski na imprezę na ciepło: pieczarki faszerowane serem i boczkiem
Nadal pozostajemy przy prostych przekąskach. Tyle, że tym razem będzie to przepis na imprezowe przekąski na ciepło. W roli głównej wystąpią pieczarki, żółty ser i boczek. Choć z wypełnieniem możecie oczywiście dowolnie eksperymentować.

Składniki:

  • 15 średnich pieczarek
  • 80 g żółtego sera (można też pół na pół z serem pleśniowym)
  • 40 g boczku
  • cebula
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. Pieczarki obieramy i odrywamy z nich ogonki
  2. Cebulę i ogonki drobno siekamy
  3. Na suchej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek
  4. Gdy tłuszcz z boczku się wytopi, dorzucamy do niego pokrojoną cebulę i nóżki pieczarek
  5. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy całość przez ok. dwie minuty, po czym zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestudzenia
  6. Do masy dodajemy starty ser, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki
  7. Wszystko mieszamy, po czym wypełniamy farszem kapelusze
  8. Pieczarki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy pozostałym serem
  9. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 - 30 minut
07.06.2013 wroclaw europa na widelcu . udzial wzieli znani kucharze robert maklowicz i piotr bikont , oraz piotr kucharski . kuchnia kucharz ..gazeta wroclawska.. tomasz holod / polskapresse.. Fot. Tomasz Ho£Od / Polskapresse

Przepis nr 3. Zdrowe przekąska wegetariańska na zimno: zielony pasztet Makłowicza i Bikonta

Ta przekąska wymaga nieco więcej czasu na przygotowanie. Warto go jednak poświęcić. Zielony pasztet zachwyci nie tylko wegetarian. Jego kolor i delikatna konsystencja spowodują, że co drugi z gości imprezy poprosi cię o zdradzenie przepisu na tę pyszną przekąskę.

Przepis pochodzi z Nowoczesnej Kuchni Polskiej Bikonta i Makłowicza - serii kulinarnych książek, które jakiś czas temu można było kupić z papierową wersją Nowin.

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • 150 g tartej bułki
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • masło

Przygotowanie:

  1. Cukinię pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć do miękkości na dwóch łyżkach oliwy
  2. Szpinak udusić z posiekanym czosnkiem na dwóch łyżkach oliwy. Dusić do momentu aż woda wyparuje
  3. Roztrzepać jajka, zmieszać z tartą bułką
  4. Dodać szpinak, wymieszać, doprawić solą i pieprzem
  5. Dodać cukinię, wymieszać
  6. Przygotowaną masę ułożyć w wysmarowanej formie do pieczenia i przykryć folią aluminiową
  7. Włożyć całość do większego naczynia z wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni
  8. Piec półtorej godziny

Prosty przepis na gofry domowe. Dowiedz się, jak krok po kro...

Przepis nr 4. Proste przekąski na zimno: tatar z łososia

Proste przekąski na imprezę na zimno. Jeśli lubicie tatara, a w dodatku jesteście fanami ryb, będziecie tym smakiem zachwyceni. Lista składników jest nieduża. Potrzebne wam będą:

  • filet z łososia
  • ogórek kiszony
  • cebula
  • musztarda
  • sól i pieprz

Jak przygotować tę imprezową przekąskę? Obejrzyjcie wideo:

Źródło:
TVN

Przepis numer 5. Przekąski na imprezę na ciepło w wersji hardcore: grzanki z móżdżkiem

No dobrze, ta przekąska może nie każdego z gości zachwyci. Podane na ciepło grzanki z cielęcym móżdżkiem na pewno jednak nie pozostawią nikogo obojętnym, a opowieści o kulinarnych przysmakach z twojej imprezy, jeszcze długo będą przekazywane z ust do ust.

Znów sięgamy po przepis Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta, tym razem z książeczki poświęconej ciepłym przekąskom na imprezę.

Składniki:

  • 300 g móżdżku cielęcego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • chleb na grzanki
  • tarta bułka
  • siekana natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Móżdżek opłukać, włożyć do garnka, zalać litrem wody, dodać sok z cytryny i zagotować. Wyjąć, przestudzić, oczyścić z błon i drobno posiekać
  2. Posiekaną cebulę podsmażyć. Dodać móżdżek, wbić żółtka, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem
  3. Chleb pokroić w cienkie kromki
  4. Nakładać móżdżek, posypać natką i tartą bułką
  5. Zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

n
nosallka

Wszelkie  koreczki, kolorowe, smakowite zawsze sprawdzają się na imprezie.  Ja robię z ogórkami z chilli krakus , są pycha, chrupiące, do tego dodaję paprykę, ser chedar, kabanos, następne to z mozzarellą, bazylia , pomidorkami. Robię bruschettę i inne przysmaki :)

J
Jezus ze Świebodzina

A teraz podam przepis na zwycięstwo w konkursie rzygania na odległość:

 

1. Zjeść grzanki z cielęcym móżdżkiem;

2. Zagryźć słupkami z selera naciowego;

3. Wszystko zapić setką wódki;

4. Odebrać medal za zwycięstwo w konkursie!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3