CZYTAJ TEŻ: Prosty przepis na gofry domowe. Dowiedz się, jak krok po kroku zrobić gofry chrupiące
Inspirację do wspaniałych tortów można znaleźć np. na Facebooku
Podstawowy przepis na biszkopt zawiera jedynie trzy składniki: jajka, cukier i mąkę (ew. szczyptę proszku do pieczenia - na czubku noża), a samo ciasto jest pyszne i lekkostrawne.
Jak upiec biszkopt idealny?
W jakiej temperaturze piec biszkopt? Idealna temperatura to 175-180 stopni. Ile piecze się biszkopt? Biszkopt piecze się ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Generalna zasada dotycząca tego, jak upiec biszkopt idealny jest prosta - ile jajek, tyle łyżek mąki i cukru!
Przepis na biszkopt rzucany: "tortowy biszkopt Magdaleny" krok po kroku
Składniki na pojedynczy jasny biszkopt rzucany pieczony w blaszce o średnicy 25 cm:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
Przygotowanie:
Jajka (koniecznie przed pieczeniem trzymane przez ok. 2 godz. w temperaturze pokojowej) rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do dużej miski, żółtka do osobnej miseczki. Mąkę pszenną przesiej przez sito.
Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Masę nałóż do blaszki/tortownicy, której dno delikatnie przesmarowane jest tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Uwaga, nie smaruj tłuszczem boków blaszki, bo ciasto spłynie i nie wyrośnie!
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem zrzuć prosto na ziemię z wysokości kolan. Dzięki temu powietrze zostanie równomiernie rozprowadzone i biszkopt nie opadnie.
Uwaga, boki biszkoptu oddzielamy plastikowym nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu!
Biszkopt nie musi być jasny: biszkopt kakaowy
Biszkopt kakaowy (biszkopt ciemny) piecze się w zasadzie identycznie jak tradycyjny biszkopt rzucany. Nieco inne są proporcje. No i oczywiście nasze trzy podstawowe składniki wzbogaci dodatkowo kakao.
Składniki na pojedynczy ciemny biszkopt kakaowy pieczony w blaszce o średnicy 25 cm:
- 3 jajka
- 75g cukru
- 40g mąki pszennej
- 15g kakao
Przygotowanie:
Jajka (koniecznie przed pieczeniem trzymane przez ok. 2 godz. w temperaturze pokojowej) rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do dużej miski, żółtka do osobnej miseczki. Mąkę pszenną zmieszaj z kakao i przesiej przez sito.
Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę połączona z kakao i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Masę nałóż do blaszki/tortownicy, której dno delikatnie przesmarowane jest tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Uwaga, nie smaruj tłuszczem boków blaszki, bo ciasto spłynie i nie wyrośnie!
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem zrzuć prosto na ziemię z wysokości kolan. Dzięki temu powietrze zostanie równomiernie rozprowadzone i biszkopt nie opadnie.
Uwaga, boki biszkoptu oddzielamy plastikowym nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu!
CZYTAJ TEŻ: Sprawdzony przepis na oponki serowe. Zobacz, jak upiec idealne oponki z serem krok po kroku
Dlaczego biszkopt opada lub nie wyrasta?
Możliwe błędy:
- źle odmierzone składniki
- użyto mąki innej niż pszenna
- "przebite" białka
- zbyt energiczne łączenie piany z resztą składników
- wysmarowane tłuszczem boki blaszki
- biszkopt po upieczeniu nie został rzucony, był rzucony krzywo lub ze zbyt dużej wysokości
CZYTAJ TEŻ: Sprawdzone przepisy na dietetyczny obiad. Potrawy z kurczaka i nie tylko. Wypróbuj je i ciesz się zdrowiem
Biszkopt bezglutenowy
Biszkopt bezglutenowy przygotowujemy na mące kukurydzianej. Technika jego wykonania jest identyczna, jak w przypadku klasycznych biszkoptów.
Przepis na jasny biszkopt bezglutenowy w wersji na 6 jajek (po upieczeniu można go przekroić na trzy blaty):
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki mąki kukurydzianej
- ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Przesiane przez sito mąki wymieszać w miseczce. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąki i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Masę nałóż do blaszki/tortownicy - 25 cm średnicy, której dno delikatnie przesmarowane jest tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Uwaga, nie smaruj tłuszczem boków blaszki, bo ciasto spłynie i nie wyrośnie!
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Uwaga, boki biszkoptu oddzielamy plastikowym nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu!
Bezglutenowy biszkopt kakaowy
Przepis na bezglutenowy biszkopt kakaowy w wersji na 6 jajek (po upieczeniu można go przekroić na trzy blaty):
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- ½ szklanki mąki kukurydzianej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
- ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Przesiane przez sito mąki z kakao wymieszać w miseczce. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąki z kakao i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Masę nałóż do blaszki/tortownicy - 25 cm średnicy, której dno delikatnie przesmarowane jest tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Uwaga, nie smaruj tłuszczem boków blaszki, bo ciasto spłynie i nie wyrośnie!
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Uwaga, boki biszkoptu oddzielamy plastikowym nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu!
Biszkopt z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną
Biszkopt z truskawkami to prawdziwy przysmak, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Do jego przygotowania, oprócz upieczonego jasnego biszkoptu rzucanego, będziemy potrzebować bitej śmietany, truskawek i galaretki.
Składniki na bitą śmietanę:
- 600 g śmietanki 36% (bardzo zimnej)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka stołowa żelatyny (spożywczej, nie może być żelatyna fix)
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- 1/4 szklanki mleka
Dodatkowe składniki:
- 500g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- ok. 1/3 szklanki płynu do nasączenia biszkoptu np. lekką herbatkę z cytryną
Składniki na biszkopt rzucany krok po kroku (blaszka o średnicy 25 cm):
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
Przygotowanie biszkoptu:
Jajka (koniecznie przed pieczeniem trzymane przez ok. 2 godz. w temperaturze pokojowej) rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do dużej miski, żółtka do osobnej miseczki. Mąkę pszenną przesiej przez sito.
Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Masę nałóż do blaszki/tortownicy, której dno delikatnie przesmarowane jest tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Uwaga, nie smaruj tłuszczem boków blaszki, bo ciasto spłynie i nie wyrośnie!
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem zrzuć prosto na ziemię z wysokości kolan. Dzięki temu powietrze zostanie równomiernie rozprowadzone i biszkopt nie opadnie.
Pozostaw biszkopt w blaszce!
Jak zrobić bitą śmietanę do biszkoptu
Żelatynę wsyp do kubka, zalej 1/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj zimne mleko i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Mocno schłodzoną śmietankę wlej do misy miksera, dodaj cukier puder oraz wanilię i ubij.
Żelatynę przelej do większej miski i dodaj do niej kilka łyżek ubitej śmietanki. Wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj kolejną porcję śmietanki i znów wymieszaj. Dodaj całą resztę śmietanki i mieszaj, aż do połączenia.
Gotową bitą śmietanę wyłóż na nasączony herbatą cytrynową biszkopt tak, aby nie było wolnej przestrzeni pomiędzy śmietaną a blaszką. Potem wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Na wierzch połóż pokrojone truskawki, a potem zalej je tężejącą, ale jeszcze płynną galaretką. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Gdy galaretka stężeje można podawać.
Smacznego!
Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Krychowiak zjadł fikuśnego gołąbka za 800 złotych! Polskie mu nie smakują?
- 50-letnia Kasia Kowalska pokazała wdzięki w odważnej mini. Zbieramy szczęki z podłogi
- Ile Tomaszewska zaoszczędziła na wyprawce dla córki? Sprawdziliśmy!
- Młodzieżowa Magde Femme zaskakuje stylizacją. Dawno nie pojawiała się publicznie!