Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na chleb koziarniacki wiejski. Do dziś gospodynie kontynuują tradycję tego wypieku

Ula Sobol
Przepis na chleb koziarniacki wiejski
Przepis na chleb koziarniacki wiejski Archiwum Nowin
Przepisem na chleb koziarniacki wiejski dzieli się KGW z Koziarni (gmina Krzeszów, powiat niźański). Tajemnica dobrego chleba tkwi także w dobrym i długim wyrabianiu ciasta.

Przepis na chleb koziarniacki wiejski. Składniki:

  • 0,75 litra zsiadłego mleka lub serwatki,
  • około 1 kg mąki żytniej,
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • woda,
  • sól,
  • 2 dag drożdży.

Przepis na chleb koziarniacki wiejski. Wykonanie:

Do zsiadłego mleka lub serwatki wsypujemy mąkę żytnią i drożdże. Następnie przygotowujemy rozczyn i pozostawiamy go na dwanaście godzin. Po upływie tego czasu mieszamy ciasto, dodając mąkę żytnią i pszenną. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie porcje i wkładamy do nagrzanego pieca. Chleb wypiekamy około 2 godzin.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24