– Najważniejsze to mieć zakwas na pierwsze pieczenie. Potem należy tylko pamiętać, aby zostawić sobie część ciasta jako zakwas na następny raz. Zakwas możemy przechowywać w lodówce. Jeśli nie mamy zakwasu, możemy też użyć barszczu białego – radzi Agnieszka Smalisz, regionalistka z Pysznicy.
Przepis na chleb na zakwasie. Składniki:
- 2 kg maki żytniej,
- 3 dag drożdży,
- 4 dag soli,
- 1 litr serwatki, zakwas lub barszcz biały.
Przepis na chleb na zakwasie. Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, pozostawić w ciepłym miejscu. Drożdże wraz z zakwasem rozpuścić w letniej wodzie (rozczyn ma mieć gęstość kwaśnej śmietany). Całość wlać do miski z 1 kg mąki, dobrze wymieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin. Gdy rozczyn wyrośnie, podwajając swoją objętość, można dodać soli, resztę mąki i zabrać się za wyrabianie ciasta. Wyrabiać je dotąd, aż zacznie odstawać od ręki, a na powierzchni będą pojawiały się pęcherzyki powietrza. Ciasto należy przykryć i znowu dać mu wyrosnąć. Następnie wypełnić nim formę wcześniej wysmarowaną smalcem, ale tylko do połowy. Wyrównać powierzchnię zwilżoną ręką i kolejny raz pozostawić do wyrośnięcia. Wierzch chleba posmarować wodą. Chleb piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika gorący chleb posmarować wodą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?