Wyszukiwarka wyborcza

Wybory Parlamentarne

Sprawdź, gdzie możesz zagłosować

Do wyborów pozostało

  • 00dni
  • 05godz.
  • 38min.
Odwiedź serwis wyborczy 

Przepis na faworki - bardzo prosty! Zrób faworki na Tłusty Czwartek

Ula Sobol
Faworki zwane są także chrustem lub chruścikami. Niektórzy smażą je dopiero w tłusty czwartek, bo wtedy smakują najlepiej: są kruche i delikatne.
Faworki zwane są także chrustem lub chruścikami. Niektórzy smażą je dopiero w tłusty czwartek, bo wtedy smakują najlepiej: są kruche i delikatne. sxc.hu
Sprawdź przepis na faworki. Faworki zwane są także chrustem lub chruścikami. Niektórzy smażą je dopiero w tłusty czwartek, bo wtedy smakują najlepiej: są kruche i delikatne.

- Jest karnawał - są faworki - śmieje się Hanna Kurasz z Jarosławia. - I chociaż sporo przy nich zabawy, uważam, że są nierozłączną częścią karnawału i warto się dla ich smaku poświęcić. Moja mama smaży je, odkąd pamiętam, czyli około 50 lat. Przepis jest stary, ale ciągle robi furorę wśród znajomych. Ja także z przyjemnością sięgam po tę starą, sprawdzoną i wypróbowaną recepturę.

W tym przepisie do ciasta dodaje się alkohol. Dzięki temu tłuszcz nie wnika tak bardzo w ciasto.

Pani Hanna podpowiada, że podczas przygotowywania faworków ważne jest, aby ciasto dobrze rozwałkować, wtedy nasz przysmak będzie kruchy i smaczny. I najlepiej zjadać je, kiedy przestygną i lekko stwardnieją. Jeśli posiadają mnóstwo pęcherzyków, to dowód, że się udały.

Przepis na faworki. Składniki (na około 80 sztuk):

  • - 2 szklanka mąki tortowej
  • - 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (18-proc.)
  • - 6 żółtek
  • - 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • - szczypta soli
  • - 1 litr oleju lub smalcu do smażenia
  • - cukier puder
  • - cukier waniliowy.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na pączki. Sprawdź jak zrobić pączki tradycyjne, bezglutenowe, domowe, bez laktozy. Receptury na pyszne pączki na Tłusty Czwartek

Przepis na faworki. Wykonanie:

- Wszystkie składniki (mąkę, żółtka, śmietanę, sól i alkohol wymieszać łyżką na stolnicy. Szybko zagnieść gładkie, nieklejące się do rąk ciasto.

- Następnie ułożyć na blacie i uderzać wałkiem, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Czynność powtarzać wielokrotnie.

- Rozwałkować ciasto na grubości około 1 centymetra, złożyć na trzy i znowu uderzać. Powtarzać tą czynność przez około 10 minut.

- Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.

- Wyjąć i podzielić na kilka części.

- Każdą partię ciasta rozwałkowywać (w razie potrzeby podsypując mąką) na cieniutkie plastry.

- Kroić w paski o szerokości około 3 cm, a długości 10-12 centymetrów. Ich krótsze boki powinny być skośne, tak, by powstawały spiczaste czubki.

- W każdym faworku robić 3-centymetrowe nacięcie, wzdłuż dłuższego boku. Wywijać je, wkładając w nacięcie jeden z końców faworka i delikatnie rozprostowując całość.

- W szerokim, głębszym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej lub smalec (najlepiej do 175 st. C). Tłuszcz powinien mieć taką temperaturę, aby po wrzuceniu testowego faworka pienił się, na jego krawędziach.

- Układać faworki na tłuszczu partiami, tak, by nie były ułożone zbyt gęsto i nie nachodziły na siebie. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwracać je na drugą.

- Wyjmować cedzakową łyżką i układać w jednej warstwie na ręcznikach lub serwetach papierowych.

- Przed samym podaniem oprószyć obficie cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

- Jeżeli chcesz je przechować nieco dłużej, nie posypuj od razu cukrem. Ułóż w szczelnym pojemniku. Przed podaniem możesz delikatnie ogrzać w piekarniku.

Życzę smacznego!


Ten przepis na pączki ma sto lat!

Źródło:polskatimes.pl

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone ze względu na ciszę wyborczą i zostanie włączone po jej zakończeniu.

Podaj powód zgłoszenia

j
jp

w naszym regionie to się mówi raczej chrust (taki regionalizm)

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3