- Jest karnawał - są faworki - śmieje się Hanna Kurasz z Jarosławia. - I chociaż sporo przy nich zabawy, uważam, że są nierozłączną częścią karnawału i warto się dla ich smaku poświęcić. Moja mama smaży je, odkąd pamiętam, czyli około 50 lat. Przepis jest stary, ale ciągle robi furorę wśród znajomych. Ja także z przyjemnością sięgam po tę starą, sprawdzoną i wypróbowaną recepturę.
W tym przepisie do ciasta dodaje się alkohol. Dzięki temu tłuszcz nie wnika tak bardzo w ciasto.
Pani Hanna podpowiada, że podczas przygotowywania faworków ważne jest, aby ciasto dobrze rozwałkować, wtedy nasz przysmak będzie kruchy i smaczny. I najlepiej zjadać je, kiedy przestygną i lekko stwardnieją. Jeśli posiadają mnóstwo pęcherzyków, to dowód, że się udały.
Przepis na faworki. Składniki (na około 80 sztuk):
- - 2 szklanka mąki tortowej
- - 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (18-proc.)
- - 6 żółtek
- - 2 łyżki spirytusu lub wódki
- - szczypta soli
- - 1 litr oleju lub smalcu do smażenia
- - cukier puder
- - cukier waniliowy.
Przepis na faworki. Wykonanie:
- Wszystkie składniki (mąkę, żółtka, śmietanę, sól i alkohol wymieszać łyżką na stolnicy. Szybko zagnieść gładkie, nieklejące się do rąk ciasto.
- Następnie ułożyć na blacie i uderzać wałkiem, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Czynność powtarzać wielokrotnie.
- Rozwałkować ciasto na grubości około 1 centymetra, złożyć na trzy i znowu uderzać. Powtarzać tą czynność przez około 10 minut.
- Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.
- Wyjąć i podzielić na kilka części.
- Każdą partię ciasta rozwałkowywać (w razie potrzeby podsypując mąką) na cieniutkie plastry.
- Kroić w paski o szerokości około 3 cm, a długości 10-12 centymetrów. Ich krótsze boki powinny być skośne, tak, by powstawały spiczaste czubki.
- W każdym faworku robić 3-centymetrowe nacięcie, wzdłuż dłuższego boku. Wywijać je, wkładając w nacięcie jeden z końców faworka i delikatnie rozprostowując całość.
- W szerokim, głębszym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej lub smalec (najlepiej do 175 st. C). Tłuszcz powinien mieć taką temperaturę, aby po wrzuceniu testowego faworka pienił się, na jego krawędziach.
- Układać faworki na tłuszczu partiami, tak, by nie były ułożone zbyt gęsto i nie nachodziły na siebie. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwracać je na drugą.
- Wyjmować cedzakową łyżką i układać w jednej warstwie na ręcznikach lub serwetach papierowych.
- Przed samym podaniem oprószyć obficie cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
- Jeżeli chcesz je przechować nieco dłużej, nie posypuj od razu cukrem. Ułóż w szczelnym pojemniku. Przed podaniem możesz delikatnie ogrzać w piekarniku.
Życzę smacznego!
Ten przepis na pączki ma sto lat!
Źródło:polskatimes.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Joanna Kurowska pozuje do selfie na POGRZEBIE. "Gdzie się podziała przyzwoitość?"
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu
- Kochało się w nim pół Polski. Nie uwierzysz, jak teraz wygląda Makowiecki!