Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na gęsinę z Zaborcza. Pieczona gęś najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą

Ula Sobol
Przepis na gęsinę z Zaborcza
Przepis na gęsinę z Zaborcza Krystyna Baranowska
Przepis na gęsinę z Zaborcza podaje Stowarzyszenie „Razem dla Wsi Zaborcze” (gm. Przecław, powiat mielecki).

– Obecnie dobrze rozwinięta jest tu hodowla gęsi – opowiadają gospodynie z Zaborcza. – Pieczona gęś najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą. Ale z gęsiny robimy również gulasze, paszteciki, smalec i pierogi.

Pieczona gęsina z Zaborcza. Składniki:

  • gęś,
  • czosnek,
  • tymianek,
  • sól,
  • jabłka,
  • miód,
  • cynamon,
  • goździki,
  • żurawina

Pieczona gęsina z Zaborcza. Wykonanie:

Gęś natrzeć wewnątrz i na zewnątrz mieszanką czosnku, soli i tymianku. Następnie odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Pokroić jabłka w ćwiartki, dodać miód z miejscowych pasiek, cynamon, goździki oraz żurawinę. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Gęś faszerować jabłkami, układać w naczyniu i piec bez przykrycia około 30 minut. Następnie przykryć, zwiększyć temperaturę do 200 stopni C. Piec tyle godzin, ile kilogramów waży gęś. Trzeba pamiętać o tym, aby co jakiś czas polewać mięso wytopionym tłuszczem. Na pół godziny przed końcem pieczenia polewać gęś wodą z solą, aby skórka była chrupiąca. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24