Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pasztet z ciecierzycą z suszonymi pomidorami

Ula Sobol
Ciecierzycę ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Ciecierzycę ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. sxc.hu
Przepis na pasztet z ciecierzycą z suszonymi pomidorami podają dietetycy z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa

Składniki:

2 szklanki ciecierzycy, 1 duże jajko, 1 nieduża cebula, 5 suszonych pomidorów (w oliwie), 2 liście laurowe, 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego, 1 łyżka mąki gryczanej lub razowej, 0,5 łyżeczki chilii, sól, świeżo mielony czarny pieprz.

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, posolić i zeszklić na łyżce oleju lub oliwy. Ciecierzycę ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Dodać jajko, cebulę, drobno pokrojone pomidory, przyprawy i mąkę. Całość zblendować na gładką masę i przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. W masę włożyć liście laurowe. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 st. C przez ok. 35-40 minut. Podawać całkowicie wystudzony.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24