Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pierogi z kaszy jaglanej i sera. Poleca Stowarzyszenie Kobiet Słomianej

Ula Sobol
Przepis na pierogi z kaszy jaglanej i sera.
Przepis na pierogi z kaszy jaglanej i sera. Krystyna Baranowska
Przepis na pierogi z kaszy jaglanej i sera podaje Stowarzyszenie Kobiet Słomianej (gm. Pysznica, powiat satlowowolski).

Kobiety ze Stowarzyszenia Kobiet Słomianej przyznają, że pierogi z kaszą jaglaną i białym serem to smak ich dzieciństwa. – Chociaż objadałyśmy się również jaglenniakami, drożdżowym ciastem na słodko lub słono, w którym główne skrzypce grała właśnie ta kasza – opowiadają członkinie stowarzyszenia.

Przepis na pierogi z kaszy jaglanej i sera. Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła,
  • letnia woda (tyle ile zabierze ciasto).

Przepis na pierogi z kaszy jaglanej i sera. Farsz:

  • 0,5 kg kaszy jaglanej,
  • 1 litr mleka,
  • 0,5 kg sera,
  • trochę masła,
  • sól.

Przepis na pierogi z kaszy jaglanej i sera. Wykonanie:

Kaszę powoli gotować na mleku około godziny. Dodać odrobinę masła i soli. Następnie pozostawić do wystygnięcia na kolejną godzinę by kasza nabrała smaku. Połączyć ją z serem. Doprawić solą. Ciasto zagniatać rękami, aby było miękkie. Rozwałkować je i wykrawać kółka. Na kółka nakładać farsz i sklejać. Pierogi wrzucać na gorącą wodę i gotować około 10 minut po wypłynięciu. Gotowe można pomaścić masłem i podawać ze słodkim mlekiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24