Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na proziaki. Na stołach wciąż goszczą tradycyjne placki na sodzie oczyszczonej pieczone na blasze kuchennej

Ula Sobol
Przepis na proziaki.
Przepis na proziaki. Archiwum Nowin
Przepis na proziaki podają Agnieszka i Stanisław Smaliszowie ze Stalowej Woli (powiat stalowowolski).

Na stołach wciąż goszczą tradycyjne proziaki – placki na sodzie oczyszczonej pieczone na blasze kuchennej.

– Dawniej na sodę w naszym regionie mówiono „proza” – wyjaśniają gospodynie, które wciąż kultywują lokalną tradycję i bazują na przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Przepis na proziaki. Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej tortowej,
  • 5 jajek,
  • 0,5 litra kwaśnego mleka,
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru.

Przepis na proziaki. Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce, tak aby powstało ciasto o konsystencji pierogowego. Powinno być luźne i miękkie. Gdy zacznie odchodzić od ręki, należy je wałkować, ale niezbyt cienko, ponieważ trzeba z niego formować okrągłe placki o grubości około 2 centymetrów. Najlepsze placuszki to te pieczone na blasze. Piec należy około 20 minut z każdej strony. Brak kuchni opalanej piecem można zrekompensować specjalną nakładką żeliwną na palniki. Proziaki wyjdą też, jeżeli będziemy je piec bez dodatku tłuszczu. Najlepiej smakują z domowymi dżemami lub posypane cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24