Składniki:
2 łyżki soli
3 bakłażany średniej wielkości
4 dojrzałe pomidory
szklanka oliwy z oliwek
1/4 szklanki soku z cytryny
1 szklanka liści mięty
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
W misce rozpuść 2 łyżki soli w około 3l wody. Umyj bakłażana i pokrój go w poprzek na plastry, a następnie umieść je w osolonej wodzie na pół godziny. Pomidory umyj, osusz i pokrój w plastry.
Przygotuj sos miksując w blenderze pół szklanki oliwy, sok z cytryny, pół szklanki liści świeżej mięty, czosnek, musztardę, pieprz i sól. Rozgrzej grill ogrodowy. Osącz bakłażany i osusz je papierowymi ręcznikami.
Plastry bakłażana i pomidora ułóż na ruszcie, posmaruj połową oliwy.
Pomidory grilluj przez 2-3 minuty z obu stron, ostrożnie przełóż je na talerz.
Bakłażana grilluj przez 5-8 minut z każdej strony aż zbrązowieje. Wyłóż plastry na duży półmisek.
Posmaruj plastry bakłażana połową sosu, ułóż na nich plastry pomidora i posmaruj drugą częścią sosu. Posyp całość pozostałymi listkami mięty. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?