Przepis na smalec podawany w chlebie. Najlepiej jeść go z ogórkiem małosolnym

Ula Sobol
Przepis na smalec podawany w chlebie.
Przepis na smalec podawany w chlebie. Krystyna Baranowska
Przepis na smalec podawany w chlebie podaje Stowarzyszenia KGW Gminy Roźwienica (gm. Rożwienica, powiat jarosławski).

Przepis na smalec podawany w chlebie. Składniki:

  • 1 kg boczku surowego, wędzonego,
  • 60 dag słoniny,
  • 4 średniej wielkości cebule,
  • 3 kwaśne jabłka,
  • 3-4 łyżki mleka,
  • pieprz, papryka słodka,
  • majeranek.

Przepis na smalec podawany w chlebie. Wykonanie:

Boczek i słoninę pokroić w kostkę, wytopić każde oddzielnie w naczyniach na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Połączyć smalec ze skwarkami i trzymając cały czas na małym ogniu, dodać cebule pokrojone w kostkę, następnie dodać jabłka starte na grubej tarce i mleko (dodane mleko zachowa miękkość skwarek) oraz przyprawy - pieprz, majeranek, można dać mielony kminek, jak ktoś lubi, słodka paprykę.

Taki smalczyk ładnie prezentuje się w chlebku. Wystarczy z małego okrągłego chlebka skroić daszek, wydrążyć środek, lekko zwilżyć dłoń i „uklepać” środek, najlepiej zrobić to dzień wcześniej, żeby chlebek trochę obsechł.Przestudzony, już gęstniejący smalczyk przełożyć do chlebka, a po zastygnięciu przykryć skrojonym „daszkiem”. Spożywać z ogórkiem małosolnym.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie