Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na smalec podawany w chlebie. Najlepiej jeść go z ogórkiem małosolnym

Ula Sobol
Przepis na smalec podawany w chlebie.
Przepis na smalec podawany w chlebie. Krystyna Baranowska
Przepis na smalec podawany w chlebie podaje Stowarzyszenia KGW Gminy Roźwienica (gm. Rożwienica, powiat jarosławski).

Przepis na smalec podawany w chlebie. Składniki:

  • 1 kg boczku surowego, wędzonego,
  • 60 dag słoniny,
  • 4 średniej wielkości cebule,
  • 3 kwaśne jabłka,
  • 3-4 łyżki mleka,
  • pieprz, papryka słodka,
  • majeranek.

Przepis na smalec podawany w chlebie. Wykonanie:

Boczek i słoninę pokroić w kostkę, wytopić każde oddzielnie w naczyniach na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Połączyć smalec ze skwarkami i trzymając cały czas na małym ogniu, dodać cebule pokrojone w kostkę, następnie dodać jabłka starte na grubej tarce i mleko (dodane mleko zachowa miękkość skwarek) oraz przyprawy - pieprz, majeranek, można dać mielony kminek, jak ktoś lubi, słodka paprykę.

Taki smalczyk ładnie prezentuje się w chlebku. Wystarczy z małego okrągłego chlebka skroić daszek, wydrążyć środek, lekko zwilżyć dłoń i „uklepać” środek, najlepiej zrobić to dzień wcześniej, żeby chlebek trochę obsechł.Przestudzony, już gęstniejący smalczyk przełożyć do chlebka, a po zastygnięciu przykryć skrojonym „daszkiem”. Spożywać z ogórkiem małosolnym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24