Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na swojski topiony ser. Poleca Koło Gospodyń Wiejskich z Urzejowic

Ula Sobol
Przepis na swojski topiony ser.
Przepis na swojski topiony ser. Archiwum Nowin
Przepis na swojski topiony ser podają panie z KGW Urzejowice (gmina Przeworsk, powiat przeworski).

We wsi Urzejowice prężnie działa koło gospodyń, które dba o zachowanie i podtrzymanie dawnych tradycji oraz zwyczajów. Panie wymieniają się przepisami, dzielą doświadczeniami, zwłaszcza kulinarnymi oraz z wielkim zapałem angażują się w życie wsi.

Przepis na swojski topiony ser. Składniki:

  • 1 kg białego sera,
  • 1 litr mleka,
  • sól,
  • kminek,
  • papryka pokrojona w kostkę (czerwona i żółta),
  • szczypiorek,
  • 7 jajek,
  • 20 - 30 dag masła lub margaryny,
  • soda oczyszczona

Przepis na swojski topiony ser. Wykonanie:

Mleko podgrzać. Następnie włożyć do mleka ser biały. I gotować, aż ser zrobi się rozciągliwy. Nie można zagotować. Następnie odcedzamy serwatkę i dajemy ser do brytfanny, aby można było go podsmażyć. Dodajemy 20- 30 dag masła lub margaryny, jajka, sól, kminek i smażymy, do całkowitego roztopienia sera. Mieszamy, aż zacznie gęstnieć. Na końcu dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę i drobno posiekany szczypiorek. Dodaje się także troszeczkę (0,5 łyżeczki) sody oczyszczonej, aby ser miał dziurki. Wlewamy do 1, 5 litrowej butelki plastikowej. Po zastygnięciu rozcinamy butelkę i wyjmujemy gotowy wałeczek sera. Zamiast butelki można użyć zwykłej foremki lub lnianej ściereczki (uformować wałeczek).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24