We wsi Urzejowice prężnie działa koło gospodyń, które dba o zachowanie i podtrzymanie dawnych tradycji oraz zwyczajów. Panie wymieniają się przepisami, dzielą doświadczeniami, zwłaszcza kulinarnymi oraz z wielkim zapałem angażują się w życie wsi.
Przepis na swojski topiony ser. Składniki:
- 1 kg białego sera,
- 1 litr mleka,
- sól,
- kminek,
- papryka pokrojona w kostkę (czerwona i żółta),
- szczypiorek,
- 7 jajek,
- 20 - 30 dag masła lub margaryny,
- soda oczyszczona
Przepis na swojski topiony ser. Wykonanie:
Mleko podgrzać. Następnie włożyć do mleka ser biały. I gotować, aż ser zrobi się rozciągliwy. Nie można zagotować. Następnie odcedzamy serwatkę i dajemy ser do brytfanny, aby można było go podsmażyć. Dodajemy 20- 30 dag masła lub margaryny, jajka, sól, kminek i smażymy, do całkowitego roztopienia sera. Mieszamy, aż zacznie gęstnieć. Na końcu dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę i drobno posiekany szczypiorek. Dodaje się także troszeczkę (0,5 łyżeczki) sody oczyszczonej, aby ser miał dziurki. Wlewamy do 1, 5 litrowej butelki plastikowej. Po zastygnięciu rozcinamy butelkę i wyjmujemy gotowy wałeczek sera. Zamiast butelki można użyć zwykłej foremki lub lnianej ściereczki (uformować wałeczek).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?