Przepis na zupę parzybrodę. Czasami zupę jadło się cały dzień

Ula Sobol
– Czasami zupę parzybrodę jadło się cały dzień – wspominają panie ze Stowarzyszenia „Klub Dobrej Współpracy” w Grochowem I. – Gotowano ją zawsze w poniedziałek przed Wielkanocą i była na cały Wielki Tydzień
– Czasami zupę parzybrodę jadło się cały dzień – wspominają panie ze Stowarzyszenia „Klub Dobrej Współpracy” w Grochowem I. – Gotowano ją zawsze w poniedziałek przed Wielkanocą i była na cały Wielki Tydzień Krystyna Baranowska
Przepis na zupę parzybrodę podaje Stowarzyszenie „Klub Dobrej Współpracy” w Grochowem I (gm. Tuszów Narodowy, powiat mielecki).

– Czasami parzybrodę jadło się cały dzień – wspominają panie ze stowarzyszenia.

Zupa parzybroda. Składniki:

  • 1 kg słodkiej kapusty,
  • 3 litry wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 0,5 kg boczku,
  • 30 dag kości od karku,
  • marchewka,
  • cebula,
  • kminek.

Zupa parzybroda. Wykonanie:

Poszatkować kapustę, ugotować, następnie odcedzić. Do odgotowanej kapusty dodać kilka ziemniaków, ziele angielskie, liście laurowe, poszatkowaną marchew, kawałek boczku i kości. Gdy mięso odchodzi od kości, trzeba je wyciągnąć. Ziemniaki w kapuście ubić.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie