Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na zupę z soczewicy

Ula Sobol
Dojrzałego pomidora umyć i pokroić w kostkę.
Dojrzałego pomidora umyć i pokroić w kostkę. sxc.hu
Przepis na zupę z soczewicy podają dietetycy z Centrum Naturhouse

Składniki:

- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 ½ l wody
- 2-3 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 dojrzały pomidor
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli morskiej
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki curry
- 1 łyżeczka mielonej papryki

Wykonanie:

Soczewicę wsypać do garnka, zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 godziny, aż napęcznieje. Potem odsączyć na sicie, włożyć do garnka, zalać wodą, wrzucić listki laurowe i gotować, aż soczewica będzie miękka. W tym czasie obrać czosnek i cebulę, drobno pokroić. Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę z czosnkiem, oprószyć solą morską. Gdy cebula się zaszkli, dodać marchewkę, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić warzywa kilka minut. Na koniec dodać pomidora i całość podsmażyć. Zawartość patelni przełożyć do garnka z ugotowaną soczewicą. Doprawić imbirem, curry i papryką, gotować jeszcze 5minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24