Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy czytelników: domowa wuzetka

al/Ula Sobol
W tym przepisie musisz wykonać dwa biszkopty.
W tym przepisie musisz wykonać dwa biszkopty. sxc.hu
Przepis na domową wuzetkę podaje Agata Rupar z Bud Łańcuckich i zapewnia, że wuzetka jest idealna na każdą okazję.

Biszkopt czekoladowy:

Upiec dwa biszkopty. Każdy z następujących składników:
4 jaja, 6 łyżek cukru kryształu,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
0,5 łyżeczki sody,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy.

Krem, poncz i polewa na wuzetkę

Krem:

1 l śmietanki 30-procentowej,
4 łyżki cukru pudru,
2,5 łyżki żelatyny,
1/3 szklanki mleka.

Żelatynę zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać. Śmietanę ubić. Wlewać do niej następnie żelatynę, cienkim strumykiem, ciągle mieszając.

Poncz:

3/4 szkl. wody,
2 łyżki cukru,
spirytus,
plaster cytryny.

Wodę cukier i cytrynę gotujemy. Po wystudzeniu dodajemy alkohol.

Polewa:

1/2 margaryny,
5 dag cukru pudru,
2,5 dag kakao,
1/2 czekolady gorzkiej.

Biszkopty ponczujemy i przekładamy masą. Na wierzch dajemy polewę. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24