Składniki:
• 3 kostki tofu naturalnego (3 x 180 g)
• 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• 4/5 puszki mleka kokosowego (320 ml)
• 1 budyń waniliowy
• 2 łyżki mąki ryżowej lub innej
• 4 łyżki miodu (lub mniej lub więcej, wg smaku)
• 1 cytryna
• rodzynki
Polewa:
• 1/2 tabliczki (50 g) czekolady gorzkiej
• 1/5 (80 ml) puszki mleka kokosowego
• garść migdałów
Wykonanie:
Do dużej miski wkładamy tofu i miksujemy blenderem ręcznym na gładki krem. Dodajemy budyń, mąkę, kaszę jaglaną, miód, skórkę oraz sok z całej cytryny i miksujemy. Następnie dodajemy po trochę mleka kokosowego cały czas miksując, tak aby uzyskać dość rzadką i gładką masę. Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy. Sprawdzamy czy masa jest odpowiednio słodka.
Przygotowujemy silikonowe foremki na muffinki i uzupełniamy je do pełna. Tofurniczki pieczemy około 45 min. (aż delikatnie się zarumienią) w temp. 170 stopni.
Po upieczeniu zostawiamy je na 15 min. w piekarniku. Czekoladę roztapiamy w garnku uważając by nie przypalić, dodajemy mleko kokosowe i mieszamy. Wystudzone muffinki smarujemy polewą i dekorujemy migdałami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?