Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy Czytelników. Podkarpackie proziaki

Ula Sobol
Elżbieta Połowniak
Przepis na proziaki zdradza Elżbieta Połowniak ze Stalowej Woli. A może i ty zdradzisz nam swój sprawdzony przepis?

Czytelnicy Nowin dzielą się swoimi przepisami na smaczne potrawy. Przepis na proziaki zdradza Elżbieta Połowniak ze Stalowej Woli, autorka bloga kulinarnego radosckipiacausmiechem.blogspot.com.

Składniki:

30 dag mąki pszennej,
pół łyżeczki sody,
150 ml jogurtu naturalnego (można dodać również zsiadłe mleko lub kefir zamiast jogurtu),
pół łyżeczki soli,
1 jajko.

Wykonanie:

Do miski dajemy wszystkie składniki i wyrabiamy z nich ciasto (konsystencja powinna być nieco luźniejsza niż ciasto na pierogi). Po wyrobieniu wałkujemy ciasto na grubość około 1,5 - 2 cm i szklanką wykrawamy koła. (Stolnicę podsypując delikatnie mąką). Patelnię rozgrzewamy i na suchej smażymy placki z każdej strony do zrumienienia.
- Placki na patelni podwajają swoją objętość. Zastanawiałam się, czy w środku będą takie jak powinny, ponieważ dosyć szybko łapały kolor, a są dosyć grube. Obawy były niepotrzebne, bo w środku usmażyły się idealnie - zapewnia autorka przepisu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24