Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy czytelników: Roladki szpinakowe z łososiem

Ula Sobol
Katarzyna Wenc, autorka przepisu
- Wszystkie moje przepisy są sprawdzone i udane – akcentuje Katarzyna Wenc, autorka przepisów oraz strony kulinarnej www.smakujmy.pl

Składniki:

- 450 g mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 3 duże jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- 1 opakowanie serka twarogowego z ziołami.

Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy z nadmiaru wody na gęstym sicie. Łączymy go z żółtkami, solą, startym na drobnych oczkach czosnkiem i gałką muszkatołową.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do szpinaku, delikatnie mieszając.
Blaszkę o wymiarach 28×40 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko go natłuszczamy i wylewamy na niego masę szpinakową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto szpinakowe przekładamy na blat i zdejmujemy papier. Smarujemy je serkiem na którym układamy łososia i zwijamy ciasno w roladę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24