Przepisy kulinarne czytelników: Bawarski krupnik z soczewicą

Ula Sobol
Moja córeczka uwielbia bawarski krupnik z soczewicą -  zapewnia autorka przepisu.
Moja córeczka uwielbia bawarski krupnik z soczewicą - zapewnia autorka przepisu. autorka przepisu
- Zupa jest lekka, pożywna, bogata w białko. Po prostu pyszna - zachwala Agata Gierula z Dąbrówki Starzeńskiej koło Dynowa.

Składniki:

- 10dkg zielonej soczewicy
- 4 suszone borowiki
- 1 marchewka
- 1 mały seler korzeniowy
- 1 pietruszka
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 0, 5 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1, 5 l bulionu drobiowego
- 1 mały por
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

- Soczewicę namoczyć na całą noc, a borowiki na 2-3 godziny. Soczewicę gotować osobno w niewielkiej ilości wody, około 20 minut. Następnie odcedzić.

- Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn.

- Jarzyny i posiekany drobno ząbek czosnku podsmażyć na oleju.

- Do bulionu dodajemy podsmażone jarzyny, przepłukaną kaszę jęczmienną oraz borowiki. Gotujemy około 20 minut.

- Dodajemy ugotowaną soczewicę posiekany por i natkę pietruszki. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 5 minut.

Życzę smacznego!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie