Składniki:
- 10dkg zielonej soczewicy
- 4 suszone borowiki
- 1 marchewka
- 1 mały seler korzeniowy
- 1 pietruszka
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 0, 5 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1, 5 l bulionu drobiowego
- 1 mały por
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
- Soczewicę namoczyć na całą noc, a borowiki na 2-3 godziny. Soczewicę gotować osobno w niewielkiej ilości wody, około 20 minut. Następnie odcedzić.
- Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn.
- Jarzyny i posiekany drobno ząbek czosnku podsmażyć na oleju.
- Do bulionu dodajemy podsmażone jarzyny, przepłukaną kaszę jęczmienną oraz borowiki. Gotujemy około 20 minut.
- Dodajemy ugotowaną soczewicę posiekany por i natkę pietruszki. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 5 minut.
Życzę smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?