Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Biszkopt z nutą kawy

Ula Sobol
Nutka kawy dodaje biszkoptowi pani Elżbiety wyjątkowego smaku.
Nutka kawy dodaje biszkoptowi pani Elżbiety wyjątkowego smaku. sxc.hu
Elżbieta Urban z Kamienia zapewnia, że ciasto smakuje całej jej rodzinie. - Mam nadzieję, że biszkopt z nutką kawy posmakuje wszystkim Czytelnikom Nowin - dodaje autorka przepisu.

Składniki na biszkopt:

Ciasto I

- 7 białek
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- kawa rozpuszczalna

Ciasto II

- 7 żółtek
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- łyżka octu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mąki pszennej

Dodatkowo:

- puszka brzoskwiń
- 1 budyń śmietankowy
- 1 galaretka cytrynowa
- pół kostki masła

Wykonanie ciasta

Ciasto I:

- Białka ubij z cukrem pudrem. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszany z octem. Wyrób ciasto.

- Na blaszkę (36x24 cm) łyżką nałóż ciasto i posyp kawą rozpuszczalną.

Ciasto II:

- Żółtka, jajka i cukier utrzyj. Dodaj olej, mąkę i proszek do pieczenia wymieszany z octem. Wylej na ciasto i piecz w 180 st. C przez 30 minut. Przekrój na 2 placki.

Masa:

- Budyń ugotuj w pół litra soku z brzoskwiń. Wsyp galaretkę, wymieszaj i ostudź. Masło utrzyj, dodając po łyżce budyniu. Następnie dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie.

- Przełóż masą przygotowane ciasta.

Życzę smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24