Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne Czytelników: Chlebek żytni

Ula Sobol
Chlebek żytni
Chlebek żytni Katarzyna Wenc
- To mój pierwszy żytni chlebek. Pyszny, taki mięciutki! - napisała do redakcji Katarzyna Wenc z Rzeszowa.

Składniki na długą keksówkę lub dwie krótkie:

Składniki:
5 dag drożdży, 2 szklanki letniej wody (37 st.C), 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju, 1 łyżka miodu, 1/4 łyżki soli, 5 szklanek mąki żytniej

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć, rozmieszać w niewielkiej ilości letniej wody. Dodać tłuszcz, miód i sól, wymieszać. Wsypać mąkę, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wyłożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać, uformować jeden lub dwa chlebki, przełożyć do formy. Przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30-40 min do wyrośnięcia. Piec ok. 20-40 min (w zależności ile chlebków) w temp. 220 st. C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24