Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Chłodnik litewski

Ula Sobol
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski Katarzyna Wenc, autorka przepisu.
Chłodnik litewski z botwinki poleca Katarzyna Wenc z Rzeszowa.

Składniki

- 3-4 gruntowe ogórki, 40 dag botwinki, pęczek szczypiorku, pęczek natki pietruszki, garstka koperku,1 l kefiru, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier.

Wykonanie:

Obrane ogórki ścieramy. Oprószamy solą i odstawiamy. Umytą i oczyszczoną botwinkę siekamy. Zalewamy szklanką wody, lekko solimy i zakwaszamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Zagotowujemy i dusimy około 10 minut.

Następnie studzimy, osączamy i dodajemy do odciśniętych ogórków. Dodajemy posiekaną zieleninę, przeciśniety czosnek i kefir. Doprawiamy do smaku. Schładzamy minimum 2 godziny. Podawać z jajkiem na twardo lub z ziemniakami.

Jeśli chłodnik jest zbyt blady dodajemy wodę, w której gotowała się botwinka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24