Składniki
- 3-4 gruntowe ogórki, 40 dag botwinki, pęczek szczypiorku, pęczek natki pietruszki, garstka koperku,1 l kefiru, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier.
Wykonanie:
Obrane ogórki ścieramy. Oprószamy solą i odstawiamy. Umytą i oczyszczoną botwinkę siekamy. Zalewamy szklanką wody, lekko solimy i zakwaszamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Zagotowujemy i dusimy około 10 minut.
Następnie studzimy, osączamy i dodajemy do odciśniętych ogórków. Dodajemy posiekaną zieleninę, przeciśniety czosnek i kefir. Doprawiamy do smaku. Schładzamy minimum 2 godziny. Podawać z jajkiem na twardo lub z ziemniakami.
Jeśli chłodnik jest zbyt blady dodajemy wodę, w której gotowała się botwinka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak pokazał swojego towarzysza. Połączyła ich miłość od pierwszego wejrzenia
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]