Składniki:
500 dag ziemniaków
60 dag masła
30 dag mąki
1/2 szklanki śmietany
żółtko
łyżka drobno posiekanej cebuli
natka pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
- Obrane, wypłukane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki zalać gorącą osoloną wodą (1,25 l) i gotować do miękkości.
- Z mąki, masła i cebuli zrobić zasmażkę, rozprowadzić wystudzonym wywarem z ziemniaków i zagotować mieszając, aby nie powstały grudki.
- Wlać do zupy i jeszcze raz zagotować.
- Zestawić z ognia i podprawić śmietaną wymieszaną z rozbełtanym jajkiem.
- Podawać posypane posiekaną nacią pietruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- 19-letnia Emilia Dankwa odsłania brzuch i wygina śmiało ciało w cekinach i szpilkach
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc
- Marcin Miller chudnie w zastraszającym tempie. Lider Boysów to teraz niezłe ciacho!
- Rutkowski grozi, że nagra piosenkę z Wiśniewskim! Będzie nowe Ich Troje?!