Przepisy kulinarne czytelników: Domowe kopytka

al/Ula Sobol
Kopytka wykonane przez panią Agnieszkę.
Kopytka wykonane przez panią Agnieszkę. Autorka przepisu
Domowe kopytka świetnie sprawdzą się jako osobne danie, jak i dodatek do mięsa. Tanie, łatwe i szybkie w przygotowaniu - radzi Agnieszka Wojciechowska ze Świlczy.

Składniki na kopytka:

- 1 kg ziemniaków
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka

Wykonanie kopytek

- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Następnie zmielić lub tradycyjnie ubić tłuczkiem. Potem dodać jajka i mąkę.

- Wszystkie składniki wyrabiamy na jednorodne, aksamitne ciasto. Następnie dzielimy na kawałki najlepiej na stolnicy. Z każdego na posypanej mące stolnicy.
Formujemy długie wałki grubości palca, które tniemy na kluski długości 3 cm.

- Kluski wrzucić do gotującej się wody, (najlepiej gotować je na raty po 20 sztuk).

- Po wypłynięciu odcedzić.

Życzę smacznego!

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

s
sasiadka ze Świlczy

OOOOO! Kopytka  ! Pierwszy raz widzę. Agnieszka odkryła Amerykę. !  A zaprezentowała je w misce  metalowej  jak dla psa. Wstyd mi za Ciebie Agnieszka.  Chciałaś zabłysnąć a wyszło jak zawsze.

Dodaj ogłoszenie