Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Domowe kopytka

al/Ula Sobol
Kopytka wykonane przez panią Agnieszkę.
Kopytka wykonane przez panią Agnieszkę. Autorka przepisu
Domowe kopytka świetnie sprawdzą się jako osobne danie, jak i dodatek do mięsa. Tanie, łatwe i szybkie w przygotowaniu - radzi Agnieszka Wojciechowska ze Świlczy.

Składniki na kopytka:

- 1 kg ziemniaków
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka

Wykonanie kopytek

- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Następnie zmielić lub tradycyjnie ubić tłuczkiem. Potem dodać jajka i mąkę.

- Wszystkie składniki wyrabiamy na jednorodne, aksamitne ciasto. Następnie dzielimy na kawałki najlepiej na stolnicy. Z każdego na posypanej mące stolnicy.
Formujemy długie wałki grubości palca, które tniemy na kluski długości 3 cm.

- Kluski wrzucić do gotującej się wody, (najlepiej gotować je na raty po 20 sztuk).

- Po wypłynięciu odcedzić.

Życzę smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24