Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Karpatka

Ula Sobol
- To szybkie w wykonaniu oraz smaczne ciasto - zapewnia Agata Gierula
- To szybkie w wykonaniu oraz smaczne ciasto - zapewnia Agata Gierula autorka przepisu
Agata Gierula poleca przepis na pyszną karpatkę. - To szybkie w wykonaniu oraz smaczne ciasto - zapewnia nasza Czytelniczka.

Składniki:

Ciasto:

1 szkl wody
1 margaryna
2 szkl. mąki pszennej
6 jajek

Krem:

½ l mleka
15 dkg cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1kostka masła
Wodę z margaryną gotujemy i wsypujemy do tego mąkę. Prażymy ok. 15 min. (Im dłużej prażymy tym większe "Karpaty").

Odstawiamy, aby ostygło.

Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie formy i pieczemy w 180o C, aż powstaną "Karpaty" i się zarumienią.

W pół szklanki mleka rozrabiamy mąki, zaś resztę mleka stawiamy na ogniu z cukrem zwykłym i waniliowym. Gotujemy budyń, studzimy.

Kostkę masła ucieramy, jak zbieleje i nabierze objętości dodajemy po jednej łyżce budyń i ucieramy.

Na jedną część placka wykładamy krem i przykrywamy drugim, posypujemy cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24