Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Kłobuckie prażuchy z kapustą zasmażaną

Ula Sobol
Kłobuckie prażuchy z kapustą zasmażaną
Kłobuckie prażuchy z kapustą zasmażaną Katarzyna Wenc
Kłobuckie prażuchy z kapustą zasmażaną to idealne danie na zimowe dni. Syci i rozgrzewa - podkreśla Katarzyna Wenc z Rzeszowa

Skłądniki:

- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki + 2 łyżki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- główka kapusty
- cebula
- po 15 dag słoniny, boczku wędzonego i kiełbasy
- koperek
- sok z cytryny

Obrane ziemniaki zalać wodą tak, by były zakryte, posolić i gotować do miękkości. Następnie dosypać do nich mąkę pszenną i gotować jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.

Pod sam koniec dodać również mąki ziemniaczanej . Odstawić garnek z ognia, a ziemniaki utłuc na gładką masę. W międzyczasie stopić boczek i kiełbasą, a cebulę usmażyć na złoty kolor. Poszatkowaną młodą kapustę zalać wrzątkiem i gotować ok. 10 min. Po sparzeniu kapustę odcedzić, zalać bulionem, dodać przyprawy według uznania, zeszkloną cebulę i całość gotować do miękkości.

Dodać wyciśnięty sok z cytryny lub 2 łyżki octu winnego. Utopić słoninę, dodać mąkę pszenną i zrumienić. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do kapusty pod koniec gotowania i dobrze wymieszać.

Po odstawieniu z ognia, dodać pokrojony drobno koperek. Na ogrzany talerz wykłożyć łyżką maczaną w przygotowanym tłuszczu zgrabne prażuchy, polać je tłuszczem i dołożyć kapustę. Prażuchy smakują również z kwaśnym mlekiem lub maślanką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24