To, że dostęp do świeżych truskawek jest ograniczony i cieszyć się nim w pełni można dopiero w sezonie wcale nie oznacza, że na aromatyczne knedle także czekać musimy co najmniej do czerwca. Aby rozbudzić nieco zaspane, zimowe apetyty proponujemy knedle z truskawkami z sosem anyżowo- karmelowym. Ich przygotowanie zajmuje 6-7 minut, a smak sprawia, że mogłyby ozdabiać kartę niejednej restauracji. Anyż ma intensywny, słodko-korzenny smak, cudowny zapach i nieporównywalny z niczym aromat. Wspaniale urozmaica słodkie potrawy i świetnie komponuje się z owocami.
Składniki:
- Knedle z truskawkami JAWO 1op.
Składniki sosu:
- 300 ml wody
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka anyżu - ziarno
Przygotowanie sosu:
- Na patelnię wysypać i rozpuścić cukier. Otrzymaną w taki sposób jasną, karmelową masę połączyć z anyżem i wodą. Zagęścić sos, odparowując wodę.
- W tym samym czasie zagotować 3l posolonej wody. Wrzucić zamrożone knedle, nie mieszać. Od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię, gotować na wolnym ogniu 6-7 minut. Wystudzić sos i podawać schłodzony z ugotowanymi knedlami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?