Składniki:
9 łyżek cukru
małe opakowanie śmietanki 30-36 %
6 jajek
łyżka kakao
1/2 gorzkiej startej czekolady
łyżka kawy rozpuszczalnej
5 dag orzechów włoskich
Wykonanie:
Warstwa I
3 żółtka ucieramy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami cukru i kakao, aż zgęstnieją. Studzimy, cały czas ucierając. 3 białka ubijamy na pianę. Delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Wsypujemy połowę startej czekolady. Krem wkładamy do wysokiego, podłużnego naczynia (może to być mała keksówka lub np. stare opakowanie po większych lodach) i mrozimy 40 minut.
Warstwa II
Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru. Można dodać dowolne owoce. Masę wykładamy na warstwę I. Mrozimy kolejne 40 minut.
Warstwa III
Orzechy rozdrabniamy i prażymy na rozgrzanej patelni. Pozostałe żółtka ucieramy w kąpieli wodnej z resztą cukru i kawą. Studzimy. Białka ubijamy na pianę, delikatnie mieszamy z kremem i orzechami. Wykładamy na warstwę II, posypujemy odłożoną czekoladą i wstawiamy na godzinę do zamrażalnika.
Przed podaniem wyjąć 10 min wcześniej, żeby lepiej było kroić. Zależy jak mocno mrozi zamrażalnik.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak pokazał swojego towarzysza. Połączyła ich miłość od pierwszego wejrzenia
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]