Przepisy kulinarne czytelników: Lody trzywarstwowe

Ula Sobol
Super lodowy deser na lato.
Super lodowy deser na lato. Autorka przepisu
- Pyszny lodowy deser. Doskonały na lato - zapewnia Kasia z Rzeszowa. Po raz kolejny stwierdzam, że nie ma to jak domowe lody. W tym przypadku połączenie trzech smaków: czekoladowe, śmietankowe i kawowe z orzechami - wylicza autorka przepisu.

Składniki:

9 łyżek cukru
małe opakowanie śmietanki 30-36 %
6 jajek
łyżka kakao
1/2 gorzkiej startej czekolady
łyżka kawy rozpuszczalnej
5 dag orzechów włoskich

Wykonanie:

Warstwa I

3 żółtka ucieramy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami cukru i kakao, aż zgęstnieją. Studzimy, cały czas ucierając. 3 białka ubijamy na pianę. Delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Wsypujemy połowę startej czekolady. Krem wkładamy do wysokiego, podłużnego naczynia (może to być mała keksówka lub np. stare opakowanie po większych lodach) i mrozimy 40 minut.

Warstwa II

Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru. Można dodać dowolne owoce. Masę wykładamy na warstwę I. Mrozimy kolejne 40 minut.

Warstwa III

Orzechy rozdrabniamy i prażymy na rozgrzanej patelni. Pozostałe żółtka ucieramy w kąpieli wodnej z resztą cukru i kawą. Studzimy. Białka ubijamy na pianę, delikatnie mieszamy z kremem i orzechami. Wykładamy na warstwę II, posypujemy odłożoną czekoladą i wstawiamy na godzinę do zamrażalnika.
Przed podaniem wyjąć 10 min wcześniej, żeby lepiej było kroić. Zależy jak mocno mrozi zamrażalnik.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie