Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Ula Sobol
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim Katarzyna Wenc
Przepis na łososia ze szpinakiem w cieście francuskim podaje Katarzyna Wenc z Rzeszowa

Składniki:

- 30 - 40 dag filetów z łososia
- 30 dag mrożonego szpinaku
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 25 dag ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Filet umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Pokroić na 2 porcje.
Szpinak rozmrozić, podgrzać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę lub jogurt. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dno naczynia żaroodpornego natłuścić, wyłożyć 1/2 ciasta, umieścić na nim kawałki łososia, przykryć szpinakiem. Na wierzchu rozłożyć pozostałe ciasto. Posmarować je rozmąconym żółtkiem. Piec 30 - 35 minot w temp. 220 st. C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24