Składniki
- 300 dag mąki
- 125 dag cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 1 torebka cukru waniliowego
- 200 ml kefiru
- 2 jajka
- 110 dag masła
- bita śmietana
Wykonanie:
Potrzebujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy suche produkty, a w drugiej łączymy jajka, kefir i roztopione masło. Masę kefirową przelewamy do miski z suchymi produktami. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać grudkowate. inaczej muffiny staną się twarde i zbite. Ciasto nakładamy do natłuszczonej formy na muffinki lub papilotki i pieczemy ok. 15 min w 200 st. C.
Po wyjęciu pozwalamy muffinom chwilę "odetchnąć", a następnie wyjmujemy je z foremek pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas