Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Muffiny cytrynowe

Ula Sobol
- Podajemy z kleksami bitej śmietany i kandyzowaną skórką cytrynową - radzi autorka przepisu.
- Podajemy z kleksami bitej śmietany i kandyzowaną skórką cytrynową - radzi autorka przepisu. Autorka przepisu.
- Muffiny cytrynowe z kawałkami skórki cytrynowej są miękkie, wilgotne i bardzo cytrynowe - zapewnia Katarzyna Wenc, autorka przepisu.

Składniki

- 300 dag mąki
- 125 dag cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 1 torebka cukru waniliowego
- 200 ml kefiru
- 2 jajka
- 110 dag masła
- bita śmietana

Wykonanie:

Potrzebujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy suche produkty, a w drugiej łączymy jajka, kefir i roztopione masło. Masę kefirową przelewamy do miski z suchymi produktami. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać grudkowate. inaczej muffiny staną się twarde i zbite. Ciasto nakładamy do natłuszczonej formy na muffinki lub papilotki i pieczemy ok. 15 min w 200 st. C.

Po wyjęciu pozwalamy muffinom chwilę "odetchnąć", a następnie wyjmujemy je z foremek pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24