Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Obwarzanki drożdżowe ze śmietaną

Ula Sobol
- Lubię zapach domowego pieczywa w domu - zapewnia autorka przepisu.
- Lubię zapach domowego pieczywa w domu - zapewnia autorka przepisu. autorka przepisu
- Wszystkim, którzy uwielbiają zapach domowego pieczywa polecam obwarzanki drożdżowe ze śmietaną - mówi Katarzyna Wenc z Rzeszowa.

Składniki:

- 1 kostka drożdży (42 g)
- 250 g śmietany
- 1,2 łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej (typ 550)
- 40 g zimnego masła
- 2 łyżki jogurtu
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka

Dodatkowo:
- ziarna dyni
- sezam
- pestki słonecznika
- mak

Wykonanie:

- Drożdże wymieszać z połową śmietany. Odstawić na chwilę.

- Wymieszać mąkę z solą, dodać wiórki masła i zagnieść rękami.
Dodać drożdże, wlać resztę śmietany i jogurt. Następnie wyrobić ciasto. Trzymać pod przykryciem około 30 minut w ciepłym miejscu.

- Raz jeszcze wyrobić ciasto i podzielić na 10 części. Z każdej uformować cienkie pasemko długości około 30 cm, skręcając je wokół własnej osi, a następnie zlepiając w krążek. Złączone końcówki zawinąć pod spód. Ułożyć na posypanej mąką blasze.

- Posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać wedle upodobania. Odstawić pod przykryciem na 20 minut, aby wyrosły.

- Nagrzać piekarnik do temp. 200 st. C (termoobieg 180 st. C) i piec obwarzanki przez 30 min.

Przygotowanie: 30 min
Rośnięcie: 50 min
Pieczenie: 30 min
Sztuk: 10

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24