Składniki i wykonanie:
Ciasto:
6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki coca-coli,3 łyżki oleju, 3 łyżki kakao.
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę z proszkiem, coca-colę,olej oraz kakao. Upiec biszkopt w temp. 180 C ok. 30 min.
Masa:
150 g zmielonych orzechów włoskich wymieszać z 150 g zmielonych herbatników. Zalać to 200ml coca-colą, dodać 1 łyżkę rumu. Odstawiamy. Ucieramy 150 g masła z 0,5 szklanki cukru pudru. Dodajemy po łyżce masy orzechowo-herbatnikowej do masła i ucieramy. Na biszkopt nasączony coca-colą wykładamy masę orzechowo-herbatnikową, a na tą masę masę z bitej śmietany - 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić, 500ml 30% śmietany ubić z dwoma łyżkami cukru pudru i pomału dodać rozpuszczoną żelatynę. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?