Przepisy kulinarne czytelników: Placek cytrynowy

Ula Sobol
- Zetrzeć skórkę z jednej cytryny i wycisnąć sok - radzi autorka przepisu.
- Zetrzeć skórkę z jednej cytryny i wycisnąć sok - radzi autorka przepisu. sxc.hu
Olga Sulencka z Krzemienicy podaje przepis na smaczne ciasto cytrynowe. - Ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu - zapewnia autorka przepisu.

Składniki:

- 1 margaryna
- 1 cytryna
- 5 jajek
- 20 dag cukru pudru
- 37 dag mąki
- 1 proszek do pieczenia
- 5 dag orzechów
- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok i wymieszać. Następnie dodać mąkę, pianę z 5 jaj, orzechy i proszek do pieczenia. Piec około od 40 minut do 1 godziny, w temperaturze 180˚C. Posypać cukrem pudrem.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kesi

Placuszek wygląda dość dietetycznie, więc na pewno wypróbuję. Uwielbiam słodkie ciacho do porannej kawy, choć ostatnio staram się ograniczać i za główny cel stawiam zdrowe odżywianie. Ale temu placuszkowi się nie oprę :-)

Dodaj ogłoszenie