Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Placek drożdżowy z jabłkami

Ula Sobol
- Do placka drożdżowego z jabłkami potrzebujemy 75 dag jabłek - radzi autorka przepisu.
- Do placka drożdżowego z jabłkami potrzebujemy 75 dag jabłek - radzi autorka przepisu. sxc.hu
Przepis na placek z jabłkami proponuje Bożena Rożynek z Błażowej Dolnej.

Składniki:

- Ciasto: 4 szklanki mąki, ¾ szklanki cukru, 1 ½ szklanki mleka, 5 dag drożdży, 15 dag masła, 4 łyżki oleju, kilka kropel esencji pomarańczowej, ½ łyżki otartej skórki z pomarańczy, 4 żółtka, szczypta soli, masło do formy. Nadzienie: 75 dag jabłek, przyprawa do piernika. Kruszonka: 10 dag mąki, 10 dag masła, 8 dag cukru.

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć, dodać 2 łyżki mąki oraz ½ szklanki letniego mleka. Rozmieszać i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu.

- Resztę mleka, masło, cukier i olej rozgrzać w garnku. Gdy mieszanina zawrze wlać do przesianej mąki z solą i rozmieszać. Do letniego ciasta dodać esencje zapachową i skórkę pomarańczową oraz rozczyn drożdżowy.

- Wlać żółtka i wyrobić ciasto.

- Na kruszonkę: wymieszać cukier z mąką i dodać masło. Szybko wyrobić, uformować kulę i wstawić do lodówki.

- Jabłka obrać i pokroić w cząstki.

- Do wysmarowanej masłem formy wyłożyć ciasto, poukładać jabłka. Posypać przyprawą do pierników.

- Z ciasta na kruszonkę formować w palcach małe zacierki, bezpośrednio nad powierzchnią placka. Gdy w całości będzie nimi pokryty wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 50 minut. Podawać, gdy ciasto wystygnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24