Składniki:
- Ciasto: 4 szklanki mąki, ¾ szklanki cukru, 1 ½ szklanki mleka, 5 dag drożdży, 15 dag masła, 4 łyżki oleju, kilka kropel esencji pomarańczowej, ½ łyżki otartej skórki z pomarańczy, 4 żółtka, szczypta soli, masło do formy. Nadzienie: 75 dag jabłek, przyprawa do piernika. Kruszonka: 10 dag mąki, 10 dag masła, 8 dag cukru.
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć, dodać 2 łyżki mąki oraz ½ szklanki letniego mleka. Rozmieszać i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu.
- Resztę mleka, masło, cukier i olej rozgrzać w garnku. Gdy mieszanina zawrze wlać do przesianej mąki z solą i rozmieszać. Do letniego ciasta dodać esencje zapachową i skórkę pomarańczową oraz rozczyn drożdżowy.
- Wlać żółtka i wyrobić ciasto.
- Na kruszonkę: wymieszać cukier z mąką i dodać masło. Szybko wyrobić, uformować kulę i wstawić do lodówki.
- Jabłka obrać i pokroić w cząstki.
- Do wysmarowanej masłem formy wyłożyć ciasto, poukładać jabłka. Posypać przyprawą do pierników.
- Z ciasta na kruszonkę formować w palcach małe zacierki, bezpośrednio nad powierzchnią placka. Gdy w całości będzie nimi pokryty wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 50 minut. Podawać, gdy ciasto wystygnie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Projektant gwiazd ostro o stylu Liszowskiej. "Stała się obłym prostokątem"
- Wiemy, ile osób głosowało na Dagmarę Kaźmierską! Tego Pavlović nie przewidziała
- Zadymy na urodzinach uczestniczki "Rolnika". Karetka pogotowia, gaz pieprzowy. Szok!
- Dni Gąsowskiego w "TTBZ" są policzone?! TAKĄ niespodziankę zgotowała mu produkcja!