Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka: 2 śnieżki, 1 szklanka mleka,2 galaretki pomarańczowe,
Mus truskawkowy: 1 kg truskawek świeżych lub mrożonych, 3 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Przelać na blaszkę do pieczenia i piec przez 30 minut w 170C.
- Przygotować galaretki pomarańczowe z 2 szklankami wody. Śnieżki ubić z mlekiem, dodać do tężejących galaretek. Wyłożyć na biszkopt.
- Truskawki zmiksować, przełożyć do rondelka i podgrzać, dodając pół szklanki wody. Następnie dodać suche galaretki i wymieszać żeby się rozpuściły, zagotować. Przestudzić i wylać na piankę.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?