Przepisy kulinarne czytelników: Syrop rabarbarowo-truskawkowy

Ula Sobol
- Z połowy porcji wychodzi takie dwie butelki jak na zdjęciu - wyjaśnia nasza Czytelniczka.
- Z połowy porcji wychodzi takie dwie butelki jak na zdjęciu - wyjaśnia nasza Czytelniczka. Katarzyna Wenc
Katarzyna Wenc z Rzeszowa dzieli się z Czytelnikami Nowin przepisem na syrop rabarbarowo-truskawkowy. - Z połowy porcji wychodzi takie dwie butelki jak na zdjęciu - wyjaśnia nasza Czytelniczka.

Składniki:

1 kg rabarbaru, 0,5 kg truskawek, 250 ml wody, ok. 600 g cukru, sok z połówki cytryny.

Wykonanie:

Rabarbar obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek. Owoce wsadzamy do garnka, zasypujemy cukrem, dolewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając. Już po chwili zobaczycie jak pięknie wszystko zmienia się w gęsty syrop. Cały proces trwa około 20-30 minut. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowy syrop przecedzamy przez gęste sito i przelewamy do wyparzonych butelek i mocno zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce. Życzę smacznego!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie