Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Syrop rabarbarowo-truskawkowy

Ula Sobol
- Z połowy porcji wychodzi takie dwie butelki jak na zdjęciu - wyjaśnia nasza Czytelniczka.
- Z połowy porcji wychodzi takie dwie butelki jak na zdjęciu - wyjaśnia nasza Czytelniczka. Katarzyna Wenc
Katarzyna Wenc z Rzeszowa dzieli się z Czytelnikami Nowin przepisem na syrop rabarbarowo-truskawkowy. - Z połowy porcji wychodzi takie dwie butelki jak na zdjęciu - wyjaśnia nasza Czytelniczka.

Składniki:

1 kg rabarbaru, 0,5 kg truskawek, 250 ml wody, ok. 600 g cukru, sok z połówki cytryny.

Wykonanie:

Rabarbar obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek. Owoce wsadzamy do garnka, zasypujemy cukrem, dolewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając. Już po chwili zobaczycie jak pięknie wszystko zmienia się w gęsty syrop. Cały proces trwa około 20-30 minut. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowy syrop przecedzamy przez gęste sito i przelewamy do wyparzonych butelek i mocno zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce. Życzę smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24