Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Ucierana babka

Ula Sobol
Ucierana babka według przepisu pani Marii.
Ucierana babka według przepisu pani Marii. Autorka przepisu
- To najprostsza babka ucierana, która zawsze się udaje - przekonuje Maria Stec z Rzeszowa, która wysłała nam przepis.

Składniki na ucieraną babkę

- 5 jaj
- 1, 5 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki proszku
- olejek migdałowy
- 2 łyżki niesłodzonego kakao

Wykonanie ucieranej babki

- Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia.

- Margarynę roztopić do zagotowania.

- Jajka utrzeć z cukrem na najwyższych obrotach miksera.

- Do masy jajeczno-cukrowej wlać gotującą się margarynę. Nie przerywać ani na moment ucierania.

- Wciąż ucierać, dodając po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia, aż do całkowitego połączenia się składników.

- Nie przerywając ucierania dodać kilka kropli oleju migdałowego.

- 2/3 masy przelać do formy z "kominem". Pozostałe 1/3 utrzeć z 2 łyżkami kakao.

- Ciemną część masy przelać do formy i okrężnym ruchem widelca pomieszać całość, aby po upieczeniu widoczne były "łaty".

- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec godzinę do momentu, gdy wbity w babkę patyczek będzie suchy.

Życzę smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24