Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Gnocchi z sosem grzybowym

al
Ziemniaczane gnocchi z sosem grzybowym to doskonały pomysł na niedzielny jesienny obiad dla całej rodziny.
Ziemniaczane gnocchi z sosem grzybowym to doskonały pomysł na niedzielny jesienny obiad dla całej rodziny. Archiwum
Mariusz Nazimek, szef kuchni restauracji LOFT w Rzeszowie poleca naszym czytelnikom Gnocchi z sosem grzybowym.

Ziemniaczane gnocchi z sosem grzybowym to doskonały pomysł na niedzielny jesienny obiad dla całej rodziny.
Do przyrządzenia potrawy potrzebne nam będą:
Sos borowikowy: podgrzybki lub borowiki 0,5 kg, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 50 ml wina białego, 150 ml śmietany 30 proc., sól i pieprz, natka pietruszki, oryginalne i gotowe włoskie gnocchi możemy kupić w większych hipermarketach.

Sposób przygotowywania:

Na początku grzyby delikatnie oczyszczamy nożykiem i opłukujemy szybko w zimnej wodzie. Potem grzyby przekładamy na papierowy ręcznik i osuszamy. Gdy grzyby będą suche, kroimy ją w kosteczkę. Następnie rozgrzewamy patelnię i roztapiamy masło. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w małe kawałeczki cebulę i smażymy przez ok. 5 minut.

Dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojone grzyby. Wszystko smażymy dalej przez ok. 2-3 minuty. Potem podlewamy wszystko winem i gotujemy aż większość płynu odparuje. Kolejnym krokiem jest dodanie śmietanki, i gotowanie wszystkiego przez kolejne 2 minuty. Tak przyrządzony sos doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Sos wylewamy na ugotowane gnocchi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24