Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Gołąbki z surowych ziemniaków z kaszą gryczaną i mięsem

US
Gołąbki z surowych ziemniaków z kaszą gryczaną i mięsem
Gołąbki z surowych ziemniaków z kaszą gryczaną i mięsem Autorka przepisu
Gołąbki z surowych ziemniaków z kaszą gryczaną i mięsem poleca Agata Gierula, autorka przepisu.

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
  • 1 ½kg surowych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 100g kaszy gryczanej
  • 25dkg mielonego mięsa wieprzowego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 250ml śmietany 18%

Wykonanie:

  • Liście kapusty gotuj w osolonej wodzie do zmięknięcia, odcinamy twarde części głąbów.
  • Cebulę obieramy i smażymy na maśle, dodajemy mięso mielone, przyprawiamy.
  • Ziemniaki obieramy. Na dno miski wsypujemy kaszę i na to ścieramy ziemniaki, aby kasza namokła.
  • Dodajemy usmażoną cebulę z mięsem, wszystko razem dobrze wymieszaj i dopraw wg uznania solą i pieprzem.
  • Farsz nakładaj na liście i zwijaj w rulon, końce wciskaj do środka. Dość ciasno ułóż gołąbki w żaroodpornym naczyniu (dno wyłóż pustymi liśćmi kapusty). Całość zalej śmietaną z odrobiną soli, nakryj znów kapustą. Piecz w 180oC przez ok. 60 min.

Życzę smacznego!

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24