Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Greckie rożki z fetą

Ula Sobol
Greckie rożki z fetą
Greckie rożki z fetą Katarzyna Wenc
Proste i szybkie przekąski na imprezę poleca Katarzyna Wenc z Rzeszowa

Składniki:

ciasto: 25 dag mąki, 125 ml greckiego jogurtu, sól farsz: 25 dag fety, 4 łyżki sera kefalotiri lub parmezanu , 2 jajka, łyżka posiekanego koperku, łyżka posiekanej mięty dodatkowo: 1 jajko

Wykonanie:

Fetę i parmezan (u mnie), 2 jajka i zioła mieszamy w misce na gładką masę, solimy. Z mąki, jogurtu i soli zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na placek grubości 3 mm, kroimy na kwadraty o boku 7 cm. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu i zaginamy w trójkąt (nie trzeba dokładnie sklejać jak tradycyjne pierogi, farsz nie wyleciał mi podczas pieczenia). Rożki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w temp. 190 st. C ok. 25 min, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy gorące lub w temp. pokojowej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24