Mirosław Świątoniowski, szef kuchni z restauracji Marand w Zaczerniu. (fot. Ula Sobol)Mirosław Świątoniowski podkreśla, że kogutki z makiem są tradycyjną, podkarpacką, wigilijną potrawą.
- Dla mnie to miłość od pierwszego kęsa. Pyszna, pełnowartościowa i pełna maku. Specjał, którym się chwalę, polecam oraz serwuję zarówno moim bliskim, gościom jak i klientom - dodaje szef kuchni.
Składniki (3 porcje): 0,5 kg ziemniaków, 150g mąki poznańskiej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól.
Dodatkowo: 100 g rodzynek, 100 g maku, 2 łyżki miodu, cukier.
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie gotujemy mak. (Jeśli mak będzie rozcierał się w palcach to znak, że jest już ugotowany). Pozostawiamy go na sitku. Ziemniaki tłuczemy tłuczkiem i dodajemy mąkę poznańską, ziemniaczaną, jajko i sól.
Wyrabiamy ciasto i formujemy podłużne i cienkie paluszki (wielkości palców ludzkich). Po uformowaniu gotujemy. Mak mielimy dwa razy. Dodajemy do niego sparzonych wcześniej rodzynek. Następnie łączymy z ugotowanymi paluszkami.
Na koniec doprawiamy miodem i cukrem do smaku.
Życzę smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?