Makowiec Drożdżowy
Do przygotowania ciasta:
-1 kg mąki
-50 g drożdży
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki kwaśnej śmietany
-3/4 szklanki mleka
-1 kostka margaryny
-szczypta soli
Masa:
-1 kg maku
-200 g cukru
-100 g margaryny
-3 jajka
-olejek migdałowy
-1/2 szklanki miodu
-3/4 szklanki rodzynek
-3/4 szklanki orzechów
Sposób przygotowania:
- Pieczenie zaczynamy wieczorem. Ucieramy drożdże ze śmietaną. Jajka (całe) ubijamy z cukrem, dodajemy do nich drożdże, roztopioną margarynę, mąkę, mleko i sól. Gotowe ciasto na Makowiec wstawiamy na noc do lodówki.
- Przyrządzamy masę: Mak zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 12 godzin. Odcedzamy na sicie, mielimy w maszynce. Do zmielonego maku dodajemy żółtka ubite z cukrem, roztopioną margarynę, roztopiony miód, pianę z białek i bakalie.
- Następnego dnia ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy na prostokąty o grubości 1 cm. Kładziemy masę makową, zwijamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty makowiec smarujemy jajkiem i pieczemy ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Marcin Miller chudnie w zastraszającym tempie. Lider Boysów to teraz niezłe ciacho!
- Rutkowski grozi, że nagra piosenkę z Wiśniewskim! Będzie nowe Ich Troje?!
- Hanna Gucwińska nie doczekała się dzieci. Jej wyznanie wyciska łzy z oczu
- Ewa Gawryluk przysłoniła walory zaledwie siateczką. Dalibyście jej 56 lat? [ZDJĘCIA]