Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Makowiec Drożdżowy

Ula Sobol
Wielkanoc pachnąca makowcem
Wielkanoc pachnąca makowcem Bartosz Frydrych
Sekrety na Wielkanocne słodkości zdradza czytelnikom Nowin Dorota Pajęcka, szefowa kuchni w restauracji Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie.

Makowiec Drożdżowy
Do przygotowania ciasta:
-1 kg mąki
-50 g drożdży
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki kwaśnej śmietany
-3/4 szklanki mleka
-1 kostka margaryny
-szczypta soli

Masa:
-1 kg maku
-200 g cukru
-100 g margaryny
-3 jajka
-olejek migdałowy
-1/2 szklanki miodu
-3/4 szklanki rodzynek
-3/4 szklanki orzechów

Sposób przygotowania:

- Pieczenie zaczynamy wieczorem. Ucieramy drożdże ze śmietaną. Jajka (całe) ubijamy z cukrem, dodajemy do nich drożdże, roztopioną margarynę, mąkę, mleko i sól. Gotowe ciasto na Makowiec wstawiamy na noc do lodówki.

- Przyrządzamy masę: Mak zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 12 godzin. Odcedzamy na sicie, mielimy w maszynce. Do zmielonego maku dodajemy żółtka ubite z cukrem, roztopioną margarynę, roztopiony miód, pianę z białek i bakalie.

- Następnego dnia ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy na prostokąty o grubości 1 cm. Kładziemy masę makową, zwijamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty makowiec smarujemy jajkiem i pieczemy ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24