Składniki:
Ciasto:
- 75 dag mąki
- 18 dag cukru pudru
- 18 dag margaryny Palma
- 1,5 łyżeczki sody
- 8 łyżek śmietany
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
Krem:
- 1 l mleka
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- kilka kropli soku z cytryny
Polewa:
- 1,2 kostki margaryny Palma
- 1/2 szkl cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Ze składników na ciasto wyrabiamy jednolitą masę, którą dzielimy na 3 równe części. Robimy z nich packi i pieczemy w 180 st C do złotego koloru. Ze składników na krem gotujemy budyń. Lekko studzimy. Dobrze ciepłym budyniem przekładamy placki. Polewamy polewą i zdobimy według uznania.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?