Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Pieczona kaczka faszerowana jabłkami i ziołami

Ula Sobol
Pieczona kaczka faszerowana jabłkami i ziołami
Pieczona kaczka faszerowana jabłkami i ziołami Bartosz Frydrych
Przepis na pieczoną kaczkę zdradza czytelnikom Nowin Dorota Pajęcka, szefowa kuchni w restauracji Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie.

Pieczona kaczka faszerowana jabłkami i ziołami:

Składniki, na 4 osoby:

- kaczka, ok. 2,5kg, najlepiej świeża
- 2 jabłka (np. szara reneta)
- 1 średnia cebula
- 100ml calvadosu
- 2 listki szałwii
- 2 gałązki świeżego majeranku
- 2 gałązki zielonej pietruszki
- sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Z tuszki odciąć skrzydła i szyję. Jabłka i cebulę pokroić w ćwiartki i zalać calvadosem. Dodać pokrojone zioła. Odstawić na 20-30min. Kaczkę natrzeć solą i pieprzem. Mieszanką jabłek, cebuli i ziół nadziać kaczkę. Ułożyć kaczkę piersią do dołu na ruszcie w brytfannie.

Do brytfanny nalać litr wody. Piec 30min. w 180 stopniach. Skrzydła i szyję podsmażyć na patelni, podlać wodą i nieco podgotować. Odwrócić tuszkę piersią do góry i piec przez godzinę w 200 stopniach podlewając wywarem ze skrzydeł i szyi. Wyjąć kaczkę z piekarnika, poczekać ok. 20min. aż odpocznie. Wyjąć z kaczki nadzienie i wymieszać z sosem z pieczenia. Zmiksować blenderem na gładki sos lub przetrzeć przez sito.

Podawać z pieczonymi ziemniakami (wyszorowane ziemniaki w łupach zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku razem z kaczką) i buraczkami z chrzanem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24