Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Sałatka z bobu, świeżej kolendry i kurczaka

Ula Sobol
Sałatka z bobu, świeżej kolendry  i kurczaka
Sałatka z bobu, świeżej kolendry i kurczaka Krystyna Baranowska
Przepis na sałatkę z bobu, świeżej kolendry i kurczaka podaję Grzegorz Bąk, szef kuchni w restauracji w Hotelu Ambasadorskim w Rzeszowie.

Składniki:

1 kg bobu, 300 dag filetu z kurczaka, 100 dag szalotki, 150 dag czerwonych pomidorków koktajlowych, świeża kolendra. Dodatkowo: kwiaty cukini. Sos: Sos możemy zrobić na majonezie lub na oliwie (oliwa z oliwek, ocet winny, czosnek, sól, pieprz, cukier, a w wersji dla odważnych dodać cieniutkie plasterki papryczki peperoni.

Wykonanie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie. Musimy uważać, aby go nie rozgotować. Studzimy i obieramy z łupki. Filet z kurczaka kroimy w drobne paseczki. Przyprawiamy przyprawą do grilla i smażymy. Cebulę kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na połówki, kolendrę kroimy z łodygami, ale nie za drobno. Wszystkie składniki mieszamy razem. Dodajemy sos. Przekładamy do miski. Dekorujemy kwiatami cukini.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24