Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Sałatka z malinami i serem solankowym

Ula Sobol
Sałatka z malinami i serem solankowym
Sałatka z malinami i serem solankowym Krystyna Baranowska
Przepis na zdrową sałatkę podaje podaję Grzegorz Bąk, szef kuchni w restauracji w Hotelu Ambasadorskim w Rzeszowie.

Składniki:

200 dag maliny (muszą być twarde i słodkie), 4-5 sztuk moreli (najlepsze do sałatki to miękkie i słodkie),
200 dag sera solankowego (może być feta), 200 dag żółtej fasolki szparagowej, 100 dag roszpunki. Sos: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, cukier.

Porcje dla 4 osób.

Wykonanie:

Gotujemy fasolkę szparagową na półtwardo. Studzimy i kroimy w kawałki o długości 2-3 cm. Wypłukaną roszpunkę rozkładamy na talerzach, polewamy ją sosem balsamicznym. Na sałacie układamy pokrojone w ósemki lub drobniej morele, ser pokrojony w kostkę i fasolkę. Na samym końcu rozkładamy maliny.

Całą sałatkę możemy polać zredukowanym octem balsamicznym dostępnym w większości hipermarketów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24