Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: tarta serowa z cukinią

Ula Sobol
Ten pyszny placek to potrawa idealna na każdą okazję, której przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
Ten pyszny placek to potrawa idealna na każdą okazję, której przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach
Cukinia to smaczne warzywo i posiada wszechstronne zastosowanie w kuchni. Doskonale smakuje np. w tarcie serowej.

Nawet niezbyt wprawne w gotowaniu osoby, podkreślają, że przyrządzenie tarty
z dodatkami jest bezstresowe i przyjemne. Wszelkiego rodzaju placki są bowiem szczególnie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ale czy tylko? - Tarta serowa z cukinią i papryką chili świetnie smakuje, cieszy oko i dostarcza wielu cennych wartości odżywczych - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

- Do przygotowania tarty polecam ser holenderski Morski MSM, który bardzo dobrze nadaje się do potraw pieczonych. Jest twardy i pełnotłusty oraz posiada zwartą strukturę, a po podgrzaniu świetnie się ciągnie, jest smaczny i aromatyczny. Ponadto jego lekko pikantny smak kontrastuje ze słodką cukinią. Dodam, że dojrzały ser zawiera witaminy A i D oraz z grupy B, a także wapń, cynk i miedź. Cukinia natomiast jest źródłem witamin C i K oraz beta-karotenu, potasu i żelaza. Warto więc wykorzystać ją w menu, szczególnie w pełni sezonu, czyli latem. Co więcej, cukinia polecana jest przez dietetyków ponieważ korzystnie wpływa na proces trawienia i wzmacnia odporność organizmu - uzupełnia Ewa Polińska.

Przepis na tartę serową z cukinią

Poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:

Składniki:
Ciasto:
- mąka - 300g
- masło - 150g
- żółtko - 2 szt.
- woda - 100ml
- sól do smaku

- młoda cukinia
- ser żółty Morski MSM Mońki w plasterkach
- kilka papryczek chili

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart.

Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st. C. Na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojoną w plasterki cukinię i ser żółty poskładany na cztery. Dla podkreślenia smaku dodać kilka papryczek chili. Tak przygotowaną tartę upiec w piekarniku w 200 st. C. do uzyskania pięknego koloru. Podawać lekko ostudzoną. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24